0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mette Dreyer/Politiken-Tegning
Arkivtegning: Mette Dreyer/Politiken-Tegning

Coronakrisen er skyld i, at flere tusinde bliver arbejdsløse.

Arbejdsmarkedsforsker: Det er helt afgørende, at vi ikke taber den unge generation

Den stigende ungdomsarbejdsløshed kan minde os om situationen i 1980. Nu må vi lære af fortidens erfaringer og ikke tabe den unge generation.

Danmark

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Siden 9. marts har 66.305 personer meldt sig ledige, og 17.904 af dem er under 30 år.

Men ifølge arbejdsmarkedsforsker Thomas Bredgaard er de unge ikke overrepræsenteret i statistikkerne.

»Jeg har regnet på det, og det ser ikke ud til, at de ledige under 30 rammes hårdere end alle andre aldersgrupper. Men det er helt afgørende, at man ikke taber denne generation«, siger han.

De ledige under 30 udgør cirka 27 procent af de nye ledige, som har meldt sig i coronakrisen, mens samme aldersgruppe cirka udgør 25 procent af de beskæftigede.

»Historisk set har de unge haft svært ved at finde fodfæste på jobmarkedet igen, efter at de er blevet ledige. Jeg formoder, at det skyldes, at en stor del af dem under 30 enten er lavtuddannede eller ufaglærte, og antallet af ufaglærte jobs falder altså«, siger Thomas Bredgaard.

Dog kan der være et problem med optællingen af de unge arbejdsløse ifølge vismand og arbejdsmarkedsprofessor Nabanita Datta Gupta, da mange af de unge kan være løstansatte, hvilket betyder, at de ikke har ret til dagpenge eller kontanthjælp, hvis de bliver arbejdsløse. Derfor tæller denne gruppe ikke med i statistikkerne over fastansatte, men ifølge hende er den øgede arbejdsløshed i denne gruppe alligevel et samfundsmæssigt problem.

»Så problemet kan være større, end tallene viser«, siger hun.

Ifølge Thomas Bredgaard vil det værste scenarie være, hvis 1980’ernes arbejdsløshed gentager sig, hvis de unge ledige ikke kan finde nyt arbejde og ender med at blive en tabt generation.

»Skrækscenariet er, at de ender med at cykle rundt på offentlig forsørgelse. Og så er vi måske på vej fra en sundhedskrise til en arbejdsmarkedskrise. Men jeg tror på, at samfundet har taget ved lære af 1980’ernes fejltagelser, så de fleste får et job igen efter coronakrisen«, siger han.

Optimisme for de unge

Ifølge professor Nabanita Datta Gupta er unge dog gode til at komme sig oven på sådan et ledighedschok, som coronakrisen har bragt med sig. Hun mener, at de er hurtige til at få del i de nye jobs, når der kommer gang i økonomien igen.

»De skal ikke være bange for, at de bliver ved med at have en høj arbejdsløshed senere i livet«, siger hun.

Det bekymrende for Thomas Bredgaard kan være, hvis de ledige, som ikke har en uddannelse, ikke får uddannet sig, for lige nu er der stor efterspørgsel efter højtuddannet arbejdskraft.

»Så det handler om at få dem ind på uddannelsesbænken, så de kan få de efterspurgte kvalifikationer, så de har bedre muligheder for at komme tilbage i arbejde igen«, siger han og påpeger, at det hele afhænger af, hvor længe denne krise varer, og hvordan det udvikler sig.

Men han mener, at det er vigtigt at have fokus på bedre muligheder for uddannelse og aktivitet for dem, der for nylig er blevet ledige.

Det er Nabanita Datta Gupta enig med ham i og mener, at det også er naturligt for de unge at søge mod uddannelsessystemet, når de bliver arbejdsløse.

»Så på sigt er det en god ting, at vi i samfundet får opkvalificeret arbejdskraft«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?