0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Stine Bidstrup
Foto: Stine Bidstrup

Vismand og økonomiprofessor Carl-Johan Dalgaard står argumenterer for at sætte elprisen ned for at frigive flere penge til forbrug blandt danskerne.

Vismænd præsenterer nyt forslag til hurtigere genopretning af Danmark

Det Økonomiske Råd vil sætte skub i forbruget med en lettelse af elafgiften. Det skal bane vejen for en højere CO2-afgift og dermed den grønne omstilling. S kalder forslaget relevant, og Venstre vil gerne være med til at drøfte det.

Danmark

Danskerne skal betale mindre for strøm, så de til gengæld har flere penge til at bruge på tøj, sko og restaurantbesøg. Derved kan der blive sat skub i økonomien, og Danmark kan hurtigere blive genoprettet.​​​​

Sådan lyder anbefalingen til en skattereform med lavere elafgifter fra Det Økonomiske Råd i Kroniken i Politiken, hvor vismændene – som de kaldes – kommer med forslag til en vej ud af krisen.

Samtidig skal vejen banes for en gradvis forhøjelse af CO2-afgifterne, da det er den mest effektive måde at gennemføre den grønne omstilling. Dermed kan man bruge krisestyringen til at tage nogle grønne skridt.

»Det er en måde at samtænke grøn omstilling med konjunkturpolitik«, siger professor i økonomi ved Københavns Universitet og overvismand Carl-Johan Dalgaard.

To fluer med ét smæk sikrer jobs og grøn omstilling

Reformen vil være underfinansieret, men da CO2-afgifterne på sigt vil give et overskud til statskassen, kan den i sidste ende være fuldt finansieret.

»Du giver nogle af skattelettelserne, før du for alvor begynder at kradse penge ind. Derfor skal reformen indeholde en plan for, hvordan afgifterne kan indføres over tid«, siger Carl-Johan Dalgaard.

Det er vejen frem, lyder det fra Klimarådets formand, Peter Møllgaard.

»Når man har den store offentlige pung fremme, så er det smart at slå to fluer med ét smæk og både sikre arbejdspladser og grøn omstilling. Det gør samtidig, at de arbejdspladser, der bliver skabt eller bibeholdt, er fremtidssikrede«, siger han.

Klimarådet har tidligere foreslået at rydde op i »den rodebunke af afgifter og skatter, der findes«, og erstatte det med CO2-afgifter.

»Det er den mest effektive måde at styrke den grønne omstilling. Der er vi på linje med vismændene«.

Vismændene anbefaler at give lavindkomstfamilier flere penge i hænderne, da de har større tilbøjelighed til at bruge pengene. Det er samtidig denne gruppe, der for alvor vil kunne mærke en sænkning af elafgifter. Dermed får man flere penge ud i samfundet, i stedet for at de havner på en opsparingskonto. Selv uden at målrette støtten er det en bedre løsning end at øge de offentlige investeringer, som Carl-Johan Dalgaard kalder et dårligt kriseredskab.

Vismændene foreslår derudover at regulere dagpengereglerne, så dagpengesatsen forhøjes i perioder med lavkonjunktur og sænkes i højkonjunktur.

Direktør i Dansk Energi tvivler på, om staten har råd

Lars Aagaard, der er administrerende direktør for Dansk Energi, mener, at det er en god idé at sænke elafgifterne, men tvivler på, at staten har råd til det.

»Hvis man letter afgiften for alle danskere, skal man bruge mange penge, før det er mærkbart«, siger Lars Aagaard.

Han foreslår, at man i stedet nedsætter elvarmeafgiften og indfører en midlertidig tilskudspulje til danskere, der vil vinke farvel til oliefyret.

»Nu og her vil vi bruge lidt færre penge og målrette det på noget, hvor vi også får en klimaeffekt. Og det handler om at få folk til at opvarme deres boliger på en anden måde, og at fjernvarmen skal skifte til store varmepumper frem for biomasse og fossile brændsler«, siger Lars Aagaard.

Privatøkonom i Nordea Ann Lehmann Erichsen kalder det et klogt forslag, men tvivler på et forbrugsboom inden for kort tid.

»Her og nu vil det mest være virksomheder, der kan mærke det. For os andre vil det være rart på sigt«, siger Ann Lehmann Erichsen.

Socialdemokraternes finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, lytter til forslagene.

»Men i øjeblikket koncentrerer vi os om at holde hånden under arbejdspladser og erhvervsliv. I fase to, hvor vi kan lukke samfundet mere op, vil det være relevant at kigge på, hvordan vi kan igangsætte en positiv stimulering af økonomien«, siger han.

Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, skriver i en kommentar:

»Lavere afgifter er et godt redskab til at sætte gang i økonomien, og hvis vi kan gøre det, samtidig med at vi understøtter en fortsat ambitiøs grøn omstilling, vil Venstre gerne være med til at drøfte det«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.