0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Soldat får 13 års fængsel for drab på ekskærestes nye mand

En 44-årig mand med et ulykkeligt kærlighedsforhold bag sig dræbte sin tidligere samlevers nye kæreste.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

To skud i hver side af brystkassen og et skud i lysken.

Om morgenen den 22. marts sidste år blev en 47-årig mand dræbt af tre skud affyret fra en pistol stjålet på Høvelte Kaserne.

Drabet blev begået i en kælder på Stengårds Allé i Kongens Lyngby, og gerningsmanden blev anholdt i et af husets soveværelser umiddelbart efter.

Torsdag eftermiddag er han - den 44-årige soldat - blevet idømt 13 års fængsel for drabet ved Retten i Glostrup.

Han dømmes desuden for våbenbesiddelse under særligt skærpende omstændigheder og for at have stjålet mordvåbnet - en nimillimeter Neuhausen-pistol - fra sin arbejdsplads.

Soldaten har erkendt sig skyldig i alle forhold, men har fastholdt, at det ikke var hans hensigt at dræbe offeret, som var hans ekskærestes nye kæreste.

I retten har både soldaten og hans tidligere samlever fortalt om et tumultarisk forhold, som begyndte tilbage i 2010.

Var ikke sindssyg

Ifølge kvinden var forholdet præget af, at manden til tider isolerede sig, havde psykiske problemer og flere gange slog op med hende.

På den anden side påstod den nu dømte soldat, at ekskæresten var ham utro, da de stadig var sammen. Blandt andet havde hun en affære med den 47-årige mand, som blev dræbt i deres kælder.

Ekskæresten og soldaten havde sammen købt og renoveret den villa, hvor skuddrabet fandt sted.

Om episoden har gerningsmanden forklaret, at han følte sig truet. Både af sin hustru og hendes nye kæreste. Men hun mener ikke at have truet ham.

Drabet havde intet med jalousi at gøre, bedyrede soldaten.

»Jeg mener, at han har smadret mit liv. Men jeg ønsker ikke en mand død bare på grund af det. Jeg var på vej videre«, sagde han forud for dommen.

Jeg mener, at han har smadret mit liv. Men jeg ønsker ikke en mand død bare på grund af det. Jeg var på vej videre

Sammen med sin ekskæreste har soldaten en datter på fem år, som moren efter hans udsagn forhindrede ham i at tilbringe tid med.

Ifølge en retspsykiatrisk undersøgelse, der blev lavet efter hans anholdelse, var han ikke sindssyg. Men han fremstod 'umoden, rigid og med tendens til social tilbagetrækning'.

Derudover var han 'belastet af alvorlige problemer i sit parforhold', lød vurderingen af hans sindstilstand.

Forud for dommen argumenterede senioranklager Peter Rask for, at skuddrabet og den ulovlige våbenbesiddelse berettigede en fængselsdom på 'ikke mindre end 13-14 år'.

Soldatens forsvarer, Finn Bechmann, mente, at det var mere rimeligt med en fængselsstraf på under de 12 år, som er udgangspunktet i drabssager.

Sådan gik det ikke, og advokaten bad derfor på vegne af sin klient om tid til at overveje, hvorvidt dommen skal ankes til landsretten.

Sagen fik sidste år Forsvaret til at ændre sine regler for personalets adgang til våben, så det blev sværere at få fat i funktionsdygtige våben.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden