0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver femte bilforhandler frygter at gå konkurs

Salget af biler er faldet med 30 procent i årets første fem måneder i forhold til samme periode sidste år.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Hver femte bilforhandler risikerer at måtte dreje nøglen om på grund af et stort fald i salget af biler.

Det fortæller organisationen Autobranchen Danmark i en pressemeddelelse.

Meldingen kommer, efter at salget af nye biler i årets første fem måneder ligger 30 procent under niveauet fra samme periode sidste år.

Mere konkret er der blevet indregistreret lidt over 66.000 biler i år mod lidt over 96.000 biler sidste år.

»Faldet er temmelig alarmerende og har stor betydning for et erhverv, der beskæftiger tusindvis af danskere rundt i bilhuse og på værksteder«.

»I en undersøgelse udført af Autobranchen Danmark svarer hver femte ydermere, at deres virksomhed risikerer at gå konkurs inden for et år«, siger Gitte Seeberg, administrerende direktør i Autobranchen Danmark.

De økonomiske kvaler kommer efter en årrække, hvor salget af biler ellers har været ret fornuftigt.

Bare sidste år blev der i alt købt 225.700 biler af private og erhverv, hvilket ifølge Danmarks Statistik var det højeste antal nogensinde.

Adspurgt hvorfor branchen ikke har været bedre til at lægge penge til side, svarer Gitte Seeberg, at det ikke har været en mulighed for alle.

» Konkurrencen mellem bilforhandlerne er blevet meget skærpet de seneste år, og nogle skal virkelig slås, for at det i forvejen hænger sammen«, siger hun.

For at hjælpe branchen mener hun, at der er brug for at se nærmere på de hjælpepakker til erhvervslivet, som umiddelbart står til at blive udfaset fra 8. juli.

Regeringen har dog sagt, at den er klar til at forlænge ordningen omkring lønkompensation til august, da den ikke mener, det er optimalt at lade ordningen slutte 8. juli.

Det er Autobranchen Danmark enig i.

» Udfases hjælpepakkerne allerede i juli, risikerer antallet af konkurser i autobranchen at stige«, siger Gitte Seeberg.

Ifølge hende er mange virksomheder inden for autobranchen presset på likviditeten, fordi salget af biler er faldet så meget, som det er.

For at holde hånden under de pressede virksomheder foreslår organisationen, at betaling af registreringsafgiften udskydes i mindst seks måneder for at sikre den nødvendige likviditet.

»En udskydelse af betaling af registreringsafgiften er det mest optimale værktøj i den nuværende situation«.

»Risikoen er meget lille for staten, da mange bilforhandlere allerede i dag stiller økonomisk sikkerhed«.

»Udskydes betalingen af registreringsafgiften, får bilforhandlerne en større mulighed for at drive deres forretning på markedsvilkår igen«, siger Gitte Seeberg.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden