0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Linda Johansen
Foto: Linda Johansen
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den danske jernbanes dårlige stand afskrækker rejsende

Mens nabolande får flere togrejsende, får Danmark færre. Det skyldes den danske jernbanes dårlige stand.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den danske jernbane er så nedslidt, at det har konsekvenser for antallet af togrejsende.

Det skriver Jyllands-Posten.

Den danske jernbane er i så dårlig stand, at der ifølge Transportministeriet i dag ikke er et attraktivt, moderne togtilbud, der kan konkurrere med bilen.

Ifølge ministeriets 'Serviceeftersyn af jernbanen' er der ikke investeret i en modernisering af jernbanen i tide, ligesom fejlkøbet af IC4-togene har bragt jernbanen i knæ.

Både Venstre og SF kræver handling nu, mens transportprofessor Mogens Fosgerau mener, at problemet måske i virkeligheden er, at politikerne blander sig for meget.

Lande som Sverige, Norge, Tyskland og Storbritannien har de seneste ti år fået 20-30 procent flere togrejsende, mens Danmark har fået færre.

Penge ned i et sort hul

Ifølge et svar fra transportminister Benny Engelbrecht (S) til Venstres Kristian Pihl Lorentzen er der siden 2009 brugt 132 milliarder kroner på jernbanen. Alligevel har jernbanen mistet passagerer.

» Det virker som om, vi har hældt penge ned i et sort hul. Serviceeftersynet viser, at der er noget helt galt«.

»Derfor skal vi have lavet en større kulegravning af, hvor pengene forsvinder hen«, siger Kristian Pihl Lorentzen til Jyllands-Posten.

Han vil onsdag i Folketinget vil stille en række spørgsmål til transportministeren.

Transportministeren erkender problemerne, men tror på, at tingene nu er vendt.

» Udgangspunktet er skidt, men nu tyder det på, at etableringen af nye signaler, elektrificeringen og indkøb af nye eltog er i god gænge«.

»Og så tror jeg på, at vi kan begrave stridsøksen og sammen få lavet en aftale om investering i ny infrastruktur i blandt andet jernbanen«, siger Benny Engelbrecht til Jyllands-Posten.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

Forsiden