0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Heunicke trækker omstridt forslag, der »ikke havde set pænt ud dagen før grundlovsdag«

Folketingets egne jurister havde betænkeligheder ved forslag om opsporing, som minister nu trækker.

Danmark

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Regeringen har ønsket udvidet adgang til borgeres hemmelige telefonnumre for at spore smittede i forbindelse med coronakrisen, men opgiver nu forslaget.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skriver i en e-mail til Folketingets sundhedsordførere, at han trækker forslaget.

»Jeg kan forstå, at der stadig er flere medlemmer af Sundheds- og Ældreudvalget, som ikke kan støtte op om, at tiltaget om at give Styrelsen for Patientsikkerhed mulighed for at søge telefonnumre i 118-registret stilles som et ændringsforslag«.

»Jeg har derfor besluttet at trække ændringsforslaget, skriver ministeren i e-mailen«, som Ritzau er i besiddelse af.

Ændringsforslaget havde umiddelbart intet at gøre med loven, der skal sikre, at kommuner stiller faciliteter til rådighed for folk, der er karantæneramte i forbindelse med coronavirus.

Ændringsforslaget gik på, at Styrelsen for Patientsikkerhed kan indhente nummeroplysninger fra 118-registret. Det ville give styrelsen adgang til at få udleveret telefonnumre på borgere, som har hemmeligt telefonnummer.

Det er kun en række centrale myndigheder forundt. Meningen var at spore folk, der er smittet.

Ifølge Berlingske har Folketingets lovsekretariat anført, at det 'giver anledning til tvivl' om, hvorvidt forslaget er i strid med Grundlovens bestemmelser.

Det har været svært for regeringen at få opbakning til forslaget, da eksempelvis både Venstre og Dansk Folkeparti var uenige med regeringen.

»Jeg glæder mig over, at ministeren har trukket det tilbage. Vores egne jurister i lovsekretariatet var selv i tvivl, om det var i strid med Grundloven, så det havde ikke set pænt ud, hvis ministeren fastholdt det dagen før grundlovsdag«, siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF).

Hun håber, at ministeren tager det til efterretning.

»Det har været et meget specielt forløb, som viser, hvordan man ikke skal lave lovarbejde«, tilføjer hun.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden