0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Hårde grænser for besøg: Hvert fjerde plejehjem tillader ikke gåture med familien

Hvert fjerde plejehjem tillader ikke, at beboere og pårørende går tur på egen hånd. Det viser en rundspørge, Politiken har foretaget blandt plejehjemsledere. Ministeren lover, at en »forsigtig genåbning« er på vej.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mads Frost (arkiv)/Mads Frost
Foto: Mads Frost (arkiv)/Mads Frost
Danmark

Besøg på en halv time. Afslag på en gåtur med en pårørende. Og krav om karantæne til den ældre efter besøg hjemme hos familien. Mens resten af landet åbner, er beboere på plejehjem stadig underlagt skrappe restriktioner for besøg, viser en rundspørge, Politiken Research har foretaget blandt plejehjemsledere.

Et samlet Folketing blev ellers 1. maj enigt om en aftale, som skulle gøre kontakten til plejehjemsbeboere lettere med mulighed for udendørs besøg.

Hos Institut for Menneskerettigheder kalder Nikolaj Nielsen reglerne »ekstreme«.

»Det er, som om man har glemt plejehjemsbeboernes almindelige rettigheder, deres bevægelsesfrihed og deres selvbestemmelse i egen bolig. I stedet har man valgt en strategi om isolation, som har været for ensidig og vidtgående«, siger Nikolaj Nielsen, teamleder ved Institut for Menneskerettigheder.

Besøgsreglerne på plejehjem hviler på anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen. Dem har plejehjemsledere og kommunalpolitikere fortolket vidt forskelligt. Rundspørgen viser, at over halvdelen af plejehjemmene tillader besøg på op til 30 minutter. Godt hvert fjerde plejehjem tillader ikke, at beboere og pårørende går tur, mens godt hver tredje har regler om, at en beboer, som har været på familiebesøg, skal i karantæne, når vedkommende vender hjem. Cirka halvdelen af landets cirka 900 plejecentre har deltaget i rundspørgen.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter