0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ditte Valente
Foto: Ditte Valente

En mand, der i Somaliland er dømt for drabet på Jonas Thomsen Sekyere i København i november 2012, vil have sit pas retur. Retten siger nej.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Drabsdømt får nej fra dommer til at få sit pas udleveret

En mand, der i Somaliland er dømt for et drab begået i Danmark, vil have sit pas retur. Retten siger nej.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Københavns Byret har sagt nej til, at en dansk statsborger, der i Somaliland er dømt for drab begået på dansk jord, kan få sit danske pas udleveret.

Det oplyser senioranklager Søren Harbo.

»Det er lige efter bogen, at man ikke kan få udleveret sit pas, når man er internationalt efterlyst«, siger han.

Manden, der vil have udleveret sit pas, er mistænkt i forbindelse med drabet på Jonas Thomsen Sekyere, som blev slået ihjel under en bytur i november 2012.

Han blev stukket med en kniv i hjertet på diskoteket Bakken i Kødbyen i København.

Søren Harbo forklarer, at manden herefter forlod landet og holdt sig skjult indtil juni 2014, hvor myndighederne i Somaliland fandt ham i landet.

I mellemtiden var han blevet internationalt efterlyst af dansk politi på grund af drabet, og derfor ville myndighederne også gerne have fingre i manden, da han dukkede op i det afrikanske land.

»Vi har krævet ham udleveret. Efter Somalilands lovgivning kræver det, at han samtykker, men han har ikke ønsket at komme til Danmark. Han er blevet spurgt flere gange, og han har sagt, at det vil han ikke«, siger Søren Harbo.

Derefter anmodede Somaliland ifølge senioranklageren de danske myndigheder om at få udleveret sagsakterne, så landet selv kunne føre drabssagen mod manden.

Det ville de danske myndigheder ikke gå med til. Han skal retsforfølges i Danmark, mener de.

Manden blev i 2016 idømt 20 års fængsel i Somaliland. En straf, der senere blev ændret til ti års fængsel, da den kom for landets højesteret.

Frygter han vil bruge dansk pas i andre lande

Han blev løsladt i april i år, har Ekstra Bladet berettet.

Trods mange års modvilje mod at rejse til Danmark, oplyser den mistænkte nu via sin advokat, at han alligevel gerne vil til landet.

Anklagemyndigheden vurderer dog, at der er en risiko for, at manden i stedet bruger det rødbedefarvede pas til at komme ind i andre lande. Derfor har en dommer skullet tage stilling til sagen.

Ritzau forsøger at få en kommentar fra hans advokat til sagen, herunder også hvorvidt de anker kendelsen til landsretten.

Hvis den mistænkte kommer til Danmark, kan han blive retsforfulgt, oplyser Søren Harbo.

Det kan han, selv om han allerede er blevet dømt og har afsonet en straf for forbrydelsen i et andet land. Det skyldes, at der er tale om et drab på en dansk statsborger begået på dansk jord.

Den tid, han allerede har afsonet, ville blive trukket fra, såfremt han skulle blive tiltalt, dømt og straffet for samme forbrydelse i Danmark.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…

Forsiden