0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Drabsdømt får nej fra dommer til at få sit pas udleveret

En mand, der i Somaliland er dømt for et drab begået i Danmark, vil have sit pas retur. Retten siger nej.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Ditte Valente
Foto: Ditte Valente

En mand, der i Somaliland er dømt for drabet på Jonas Thomsen Sekyere i København i november 2012, vil have sit pas retur. Retten siger nej.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Københavns Byret har sagt nej til, at en dansk statsborger, der i Somaliland er dømt for drab begået på dansk jord, kan få sit danske pas udleveret.

Det oplyser senioranklager Søren Harbo.

»Det er lige efter bogen, at man ikke kan få udleveret sit pas, når man er internationalt efterlyst«, siger han.

Manden, der vil have udleveret sit pas, er mistænkt i forbindelse med drabet på Jonas Thomsen Sekyere, som blev slået ihjel under en bytur i november 2012.

Han blev stukket med en kniv i hjertet på diskoteket Bakken i Kødbyen i København.

Søren Harbo forklarer, at manden herefter forlod landet og holdt sig skjult indtil juni 2014, hvor myndighederne i Somaliland fandt ham i landet.

I mellemtiden var han blevet internationalt efterlyst af dansk politi på grund af drabet, og derfor ville myndighederne også gerne have fingre i manden, da han dukkede op i det afrikanske land.

»Vi har krævet ham udleveret. Efter Somalilands lovgivning kræver det, at han samtykker, men han har ikke ønsket at komme til Danmark. Han er blevet spurgt flere gange, og han har sagt, at det vil han ikke«, siger Søren Harbo.

Derefter anmodede Somaliland ifølge senioranklageren de danske myndigheder om at få udleveret sagsakterne, så landet selv kunne føre drabssagen mod manden.

Det ville de danske myndigheder ikke gå med til. Han skal retsforfølges i Danmark, mener de.

Manden blev i 2016 idømt 20 års fængsel i Somaliland. En straf, der senere blev ændret til ti års fængsel, da den kom for landets højesteret.

Frygter han vil bruge dansk pas i andre lande

Han blev løsladt i april i år, har Ekstra Bladet berettet.

Trods mange års modvilje mod at rejse til Danmark, oplyser den mistænkte nu via sin advokat, at han alligevel gerne vil til landet.

Anklagemyndigheden vurderer dog, at der er en risiko for, at manden i stedet bruger det rødbedefarvede pas til at komme ind i andre lande. Derfor har en dommer skullet tage stilling til sagen.

Ritzau forsøger at få en kommentar fra hans advokat til sagen, herunder også hvorvidt de anker kendelsen til landsretten.

Hvis den mistænkte kommer til Danmark, kan han blive retsforfulgt, oplyser Søren Harbo.

Det kan han, selv om han allerede er blevet dømt og har afsonet en straf for forbrydelsen i et andet land. Det skyldes, at der er tale om et drab på en dansk statsborger begået på dansk jord.

Den tid, han allerede har afsonet, ville blive trukket fra, såfremt han skulle blive tiltalt, dømt og straffet for samme forbrydelse i Danmark.

ritzau

Læs mere: