0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Slår tre gange så mange ihjel som corona: Danmark misser mål om renere luft

Danmark kan ikke leve op til EU-kravet om nedbringelse af udslippet af fine partikler og ammoniak, der årligt er skyld i 1.850 dødsfald.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Per Folkver
Foto: Per Folkver

Brændeovne udleder 61 procent af de sundhedsskadelige, fine partikler.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Danmark kan ikke leve op til de mål, som vi selv har påtaget os om at gøre luften renere. Den danske indberetning til EU-kommissionen viser, at vi hverken nedbringer forureningen med fine partikler eller ammoniak så meget, som vi havde lovet.

»Det er pinligt. Danmark skulle levere en plan for, hvordan vi lever op til målene. Nu har vi i stedet afleveret en plan for, at vi ikke kommer i mål«, siger seniorrådgiver Kåre Press Kristensen, Rådet for Grøn Omstilling.

Beskidt luft er den mest veldokumenterede miljødræber og fører både til hjerte-kar-lidelser, luftvejssygdomme og kræft. Hvert år dør 4.220 danskere for tidligt, fordi luften er forurenet, viser en opgørelse fra Aarhus Universitet. Universitetet oplyser, at cirka 1.000 dødsfald skyldes fine partikler, mens ammoniak er ansvarlig for 850 dødsfald.

Det er utroligt, hvad vi kan acceptere, når det er en forurening, vi jævnt hen bliver udsat for, hvorimod vi bliver skræmte, når der dukker noget nyt op, som vi ikke kender til

Hovedparten sker i udlandet, fordi forureningen blæser over grænserne. Tilsvarende skyldes de fleste danske dødsfald forurening fra andre lande. Derfor bør Danmark gå foran, siger Kåre Press Kristensen: »Det er så vigtigt med stramme FN- og EU-regler, så vi kan dæmme op for forurening fra udlandet. Hvis alle lande lader stå til, fordi skaderne primært rammer folk i udlandet, så sker der ikke noget«.

Rådet for Grøn Omstilling vil indbringe Danmark for en domstol for at tvinge regeringen til at skaffe ren luft. Det kan dog først ske, når de endelige opgørelser af forureningen i 2020 foreligger.

Brancheforeningen Dansk Miljøteknologi har i årevis arbejdet for at nedbringe forureningen med særligt ammoniak.

»I lange perioder har Danmark ladet, som om problemet ikke fandtes, og at der nok kommer nogen på et senere tidspunkt, som tager sig af det«, siger politisk konsulent Jørn Jespersen.

Partikeludslippet skulle inden udgangen af 2020 være sænket med mindst 33 procent i forhold til 2005 for at leve op til et EU-direktiv og en FN-aftale på området. Den danske regering skønner, at vi kun når 28 procent. Næsten to tredjedele af de fine partikler stammer fra danskernes brændeovne. For ammoniak var målet at reducere med 24 procent, men vi når kun 18 procent, og udledningen er endda steget fra 2013 til 2017. 95 procent af ammoniakken stammer fra landbruget, hovedsageligt fra gylle.

Professor Torben Sigsgaard fra Aarhus Universitet fremhæver, at de fine partikler fra brændeovne er en af de mest kendte årsager til helbredsskader fra luftforurening. Han vurderer desuden, at kravene til at reducere udslippet af ammoniak bør strammes. Det skyldes skadevirkningen af de partikler, som ammoniak omdannes til, når det er fordampet til atmosfæren.

Torben Sigsgaard har i årtier forsket i luftforureningens skadevirkninger. Han kan derfor ikke lade være med at bemærke den indsats, Danmark har gjort for at bekæmpe covid-19, der hidtil har kostet 613 danskere livet – en tredjedel af de årlige dødsfald forårsaget af fine partikler og ammoniak.

»Det er utroligt, hvad vi kan acceptere, når det er en forurening, vi jævnt hen bliver udsat for, hvorimod vi bliver skræmte, når der dukker noget nyt op, som vi ikke kender til«, siger han.

EU stiller fem krav til luftforureningen, hvoraf Danmark forventes at opfylde tre. EU’s evaluering viser, at fire lande gør det dårligere, mens seks andre lande også misser to mål. De resterende 18 lande (inklusive Storbritannien) gør det bedre.

Miljøminister Lea Wermelin (S) er på ferie, men den socialdemokratiske miljøordrer Mette Gjerskov konstaterer, at det ikke ser godt ud: »Luftforurening fikser man ikke fra den ene dag til den anden. Vi er gået i gang, men vi har ikke nået det hele. Vi har kun været her ét år«, siger hun og henviser til, at et ekspertudvalg er sat til at komme med forslag til at reducere fordampningen af ammoniak fra staldene. Desuden har regeringen sendt et forslag i høring, der medfører krav om at udskifte de ældste og dermed mest forurenende brændeovne med nye, når en ejendom bliver solgt.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce