0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Flere ældre vil komme mere ud og socialisere, hvis mundbind gøres gratis for visse grupper, mener Ældre Sagen.

Ældre Sagen: Giv gratis mundbind til pensionister

Flere ældre vil komme mere ud og socialisere, hvis mundbind gøres gratis for visse grupper, mener Ældre Sagen.

Danmark

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Flere ældre vil bruge mundbind korrekt, socialisere mere og begive sig ud i offentligheden, hvis mundbind bliver gjort gratis.

Det vurderer Ældre Sagen efter at Enhedslisten har foreslået at gøre mundbind gratis for folk med få penge.

»Jeg tror, det vil give en større tryghed blandt ældre for, at de kan bevæge sig mere rundt i gadebilledet«, siger Marie Silja Jensen, der er chefkonsulent i Ældre Sagen.

Hun nævner, at der under coronakrisen har været flere beretninger om, at ældre personer isolerer sig selv hjemme. Det har fået en del til at føle sig mere ensomme.

»Det er positivt, hvis vi kan sikre, at ældres både sociale og psykiske liv bliver mere normaliseret«, siger hun.

Sundhedsstyrelsen anbefaler fra lørdag, at folk bruger mundbind, hvis der er trængsel, når man kører med bus, tog og metro - og det ikke er muligt at holde fysisk afstand.

Prisen på mundbind til engangsbrug varierer, men flere steder kan man købe værnemidlet for cirka ti kroner stykket.

Kan løbe op i større beløb

Og når hvert mundbind kun må bruges én gang, kan det ifølge Enhedslisten løbe op i et større beløb, som der ikke er plads til i budgettet for eksempelvis studerende, pensionister og folk på integrationsydelse.

Selv om der kun er tale om en anbefaling, mener Ældre Sagen, at den bør følges. Særligt fordi mange ældre er i risiko for at få et alvorligt sygdomsforløb, hvis de bliver smittet med coronavirus.

»Det vil være individuelt, om man synes, det er en stor udgift eller ej. Vi frygter, at man kommer til at bruge mundbindet ukorrekt, fordi man ikke nødvendigvis kan se, om det er beskidt eller ej«.

»Hvis mundbindene stilles gratis til rådighed, så man ikke skal spekulere over økonomien ved at skifte mundbind, vil det blive brugt mere korrekt«, vurderer Marie Silja Jensen.

Vil ikke gøre den store forskel

Statens Serum Institut har tidligere advaret mod at bruge mundbind for længe ad gangen. De bør skiftes, når de bliver meget fugtige eller beskidte.

Ellers risikerer man ligefrem at udsætte sig selv og andre for smitte.

I Rådet for Socialt Udsatte mener formand Vibe Klarup, at mange udsatte selv vil kunne betale for mundbind.

»Vi ved, at mange familier har færre penge at gøre godt med. Derfor vil det være en lille hjælp, men jeg tror ikke, vi skal bilde hinanden ind, at det vil gøre den store forskel. Det vil være en fin gestus«, siger hun.

Hun vurderer dog, at det vil hjælpe med at begrænse smitten, hvis mundbind stilles gratis til rådighed for hjemløse på eksempelvis væresteder.

Rådet skal fungere som talerør for samfundets socialt udsatte. Medlemmerne af rådet er politisk udpeget.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?