0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Politichef løfter pegefingeren i sommervarmen: Tag ikke hen, hvor alle andre er

Der kan opstå såkaldt superspredning, advarer rigspolitichef Thorkild Fogde. Politiet kan lave forbudszoner.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Aleksander Klug/Ritzau Scanpix
Foto: Aleksander Klug/Ritzau Scanpix
Danmark

Mens termometeret flere steder lørdag viser tæt på 30 grader, er politiets øverste chef ude med en løftet pegefinger for at minde folk om at holde afstand. Der er behov for, at vi alle sammen forstår og overholder reglerne om, hvor mange og hvor tæt vi kan samles i sommervarmen. Sådan lyder budskabet fra rigspolitichef Thorkild Fogde.

»Når vi har så godt vejr, som vi har i øjeblikket, skal man især tænke sig om, når man vil ud og nye solen. Man skal ikke tage derhen, hvor alle andre vil tage hen. Man skal prøve at finde nogle andre steder«, siger han.

Vi har stadig det problem, at der kan opstå såkaldt superspredning, hvis rigtigt mange samles

Det er især reglerne om, hvor mange og hvor tæt man må samles, som det er vigtigt at efterleve, påpeger rigspolitichefen.

Kan lave forbudszoner

Forsamlinger på op til 100 personer er tilladt. På grund af smitteudviklingen er den planlagte forhøjelse til 200 personer udsat, og i sommervarmen kan mange små grupper hurtigt blive til flere hundrede mennesker, advarer han.

»Vi har stadig det problem, at der kan opstå såkaldt superspredning, hvis rigtigt mange samles«, siger Thorkild Fogde.

Er der for mange samlet på en måde, hvor antallet og tætheden er for stor, kan politiet lave såkaldte forbudszoner, hvor man ikke må opholde sig.

»Hvis vi kan se en tæthed og et antal mennesker samlet på nogle bestemte steder, kan det blive nødvendigt at lukke stederne ned og etablere en forbudszone«, siger Thorkild Fogde.

Tætheden er afgørende

Det afgørende for, hvornår politiet vil lukke et område ned, er antallet, tætheden og måden, personerne er sammen på. Det forklarer politichefen.

»Står der mange hundrede mennesker samlet på et havnebad eller et restaurationsområde og færdes rundt imellem hinanden på en måde, hvor man kan se, at smitten spredes, er det selvfølgelig en anden situation, end hvor der på en stor strand befinder sig mange mennesker fordelt over et større område«, siger han.

I første omgang vil politiet ikke uddele bøder for at overtræde forsamlingsforbuddet.

»Selve grænsen er jo på 100 personer, og der skal ret meget til, før man konstaterer, at den er bevidst overtrådt. Det vil være summen af forsamlinger og summen af mennesker, som kan udløse et opholdsforbud. Og er der opholdsforbud, falder der bøder«, siger Thorkild Fogde.

I et interview og på Facebook har statsminister Mette Frederiksen (S) udtrykt bekymring over danskernes adfærd. Det sker på et tidspunkt, hvor smittetallet er stigende.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce