0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Togpersonale vil have politiets hjælp til at håndhæve kravet om mundbind

Fra lørdag skal alle passagerer i den kollektive trafik bære mundbind. Men togpersonalet hos DSB mangler svar, og det de kan få, opfylder ikke deres ønske.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Siden fredag har DSB's togpersonale selv skullet bære mundbind i myldretiden.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Fire dage før kravet om mundbind i den offentlige transport træder i kraft, er personalet i DSB-togene »ikke så godt rustet til opgaven«. Det fortæller Mikkel Channo Jessen, der er områdegruppeformand for Togpersonalets Områdegruppe i DSB (TPO).

»Vi har noteret os, at politikerne ønsker, at vi skal stå for håndhævelsen af mundbindskravet. Det vil vi meget gerne, men det kræver nogle klokkeklare retningslinjer for, hvordan vi skal tackle det – dem har vi ikke fået endnu«.

Derfor har TPO bedt DSB om et hastemøde om netop sådanne retningslinjer. Et møde som DSB har sagt ja til og som påbegyndtes i dag, tirsdag.

Fra TPO’s side ønsker man blandt andet en afklaring på, hvordan man skal håndtere passagerer, der ikke bærer mundbind, og om personale, der ikke tåler mundbind, kan få lov til at bruge visir.

»Vi har bedt Dansk Jernbaneforbund om at drøfte med transportministeren, om politiet kan udstikke bøder, hvis en passager ikke følger mundbindskravet. Det er vores holdning, at man bør gøre det sådan.«

Førstnævnte punkt kan ifølge Mikkel Channo Jessen dog ikke løses med DSB alene. Her efterlyser han en bekendtgørelse fra øverste myndighedsniveau.

»Vi har bedt Dansk Jernbaneforbund om at drøfte med transportministeren, om politiet kan udstikke bøder, hvis en passager ikke følger mundbindskravet. Det er vores holdning, at man bør gøre det sådan. Og at myndighederne bør melde ud til offentligheden, at det er sådan, det bliver. Alternativt risikerer vi at forringe både de øvrige passagerers sikkerhed og togenes rettidighed«, siger han.

Hvordan politiets kontrol med passagernes brug af mundbind præcis skal foregå, vil Mikkel Channo Jessen ikke komme med et endegyldigt bud på. Men én metode kunne ifølge ham være at udføre stikprøvekontroller.

»Der kommer ingen bødestraf«

I Transportministeriet er man netop nu ved at udarbejde den efterspurgte bekendtgørelse. Det fortæller pressechef Martin Hein.

»Bekendtgørelsen er ved at blive skrevet, og den bliver selvfølgelig færdig inden lørdag – men nok forholdsvis tæt op til«, siger han.

Togpersonalet skal dog ikke regne med politiets hjælp. De kommer ikke til at udføre stikprøvekontroller, og de kommer ikke til at uddele bøder for manglende mundbind.

Det meddeler Martin Hein.

»Nej, det er ikke det, der er lagt op til. Det, man kan gøre, er at afvise passageren, eller bede vedkommende om at stige af. Men der kommer ingen bødestraf«.

Politiet vil først komme i spil i det tilfælde, hvor en passager uden mundbind nægter at forlade toget.

»Det er klart, at hvis nogen nægter at stige af toget, så må politiet jo indover. Og hvis du så nægter at adlyde politiet, så vil jeg tro, at du i yderste konsekvens kan få en bøde for at modsætte dig«, siger pressechefen.


Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce