0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Nu reagerer staten på danske universiteters kontroversielle samarbejde med kinesere

Danske universiteter og fonde skal afsøge, om der er behov for nye retningslinjer til forskere, der samarbejder internationalt. Det fremgår af et kommissorium fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Danmark

Henover sommeren har Politiken og Jyllands-Posten i en række historier afdækket, hvordan danske forskere har samarbejdet med den kinesiske hær og overvågningsindustri. Nu skal et udvalg under Forsknings- og Uddannelsesministeriet afdække risikoen for, at dansk forskning misbruges militært eller til krænkelser af menneskerettighederne i udlandet.

Det fremgår af et kommissorium, som endnu ikke er offentliggjort, og som udpeger en række opgaver for det nye udvalg, hvis medlemmer bliver repræsentanter fra de danske universiteter og forskningsfonde. Blandt andet får udvalget til opgave at undersøge, om udenlandske studerende og ansatte kan udgøre en sikkerhedsrisiko, og om dansk forskningsdata og ophavsrettigheder beskyttes tilstrækkeligt.

Politiken har i artikelserien ’Farlig viden’ blandet andet afdækket, hvordan danske universiteter har bidraget til at udvikle algoritmer, der kan misbruges til masseovervågning eller til at modernisere den kinesiske hær. Flere af samarbejderne er sket uforvarende, og i nogle tilfælde har kinesiske gæsteforskere tilsyneladende forsøgt at skjule deres militære tilknytning, mens de har været i Danmark.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts