0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Røde partier kræver redegørelse efter borgmesters bolig-kup

Efter ugers tavshed kræver Socialdemokratiet, Radikale, SF og Enhedslisten på Frederiksberg rådhus en redegørelse fra borgmester Simon Aggesen efter mistanke om boligspekulation.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Frederiksberg-borgmester Simon Aggesens opsgitsvækkende bolighandel får nu Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten på Frederiksberg rådhus til at kræve en redegørelse om forløbet.

»Socialdemokratiet ønsker sammen med Enhedslisten, Radikale og SF at få en redegørelse for, hvad det er op og ned i denne sag. Vi har brug for fuld indsigt i, om alt er foregået helt efter bogen og derfor ser vi frem til at få en fuld redegørelse fra vores forvaltning«, siger 2. viceborgmester Michael Vindfeldt fra Socialdemokratiet.

Ekstra Bladet har afdækket, hvordan Simon Aggesen i perioden 2016 til 2020 har tjent omkring 11 millioner kroner på køb og salg af en bolig på Frederiksberg Allé.

I 2016 fik Simon Aggesen i lejligheden på 460 kvadratmeter til en pris på 9,5 millioner kroner, hvilket er markant under den normale kvadratmeterpris i det mondæne kvarter. Han køber den af Dansk Bibelskole, der har haft lejligheden siden 1943. Før det skete skulle den eksisterende lejer overtales til at flytte ud. Simon Aggesen betalte lejeren 100.000 kroner i såkaldte ’flyttepenge’ og skaffede en ny lejligheden til lejeren med udsigt over søerne i det centrale København.

I 2018 fik Simon Aggesen kommunens tilladelse til at opdele lejligheden i to. Samme år solgte han den ene del for 14,5 millioner kroner og flytter ind i den anden del. I 2020 sælger han dog også den del for 11,1 millioner kroner. Fraregnet udgifter til renovering har Simon Aggesen selv anslået, at han har tjent omkring 11 millioner kroner. Der er ikke afdækket nogen ulovligheder. Men det vækker opsigt, fordi Simone Aggesen har talt om, at Frederiksberg skal være en by for alle, og at der skal sættes ind mod kortsigtet spekulation på boligmarkedet.

Folketings Ombudsmand har meddelt, at han vil se på den sagsbehandling, der blev foretaget i kommunen, da borgmesteren fik lov til at opdele lejligheden. Simon Aggesen blev først borgmester i 2019, men har været medlem af kommunalbestyrelsen og flere udvalg siden 2009.

»Kommunen bedes i den forbindelse redegøre for, om den nuværende borgmester har deltaget i eller på anden måde haft en rolle i forhold til kommunens sagsbehandling, hvad hans funktion var i kommunen på det pågældende tidspunkt, og om denne funktion måtte have givet kommunen anledning til overvejelser om inhabilitetsspørgsmål, herunder myndighedsinhabilitet eller afledt inhabilitet for personalet i den relevante forvaltningsgren«, skriver ombudsmanden i et brev til kommunen.

Det er også centralt for de partier, der kræver en redegørelse.

»I takt med, at den her sag har kørt i medierne, har vi nu besluttet at vi vil have en redegørelse om, hvordan forvaltningen har været involveret. Det er også for at sikre, at forvaltningen kan komme til orde«, siger rådmand Lone Loklindt fra Radikale Venstre og tilføjer: »Jeg håber ikke, at dette bliver skadeligt for Frederiksberg Kommunes image«.

En højborg for K

Frederiksberg har i mere end 100 år været en konservativ højborg. Men blandt kilder i og omkring Konservative florerer en bekymring for, at sagen kan klæbe til borgemesteren og få magten til at skifte ved næste kommunalvalg. Under kommunalvalget i 2017 var de konservative kun nogle hundrede stemmer fra at tabe borgmesterposten til Socialdemokratiet.

Ifølge Benny Damsgaard, tidligere pressechef for Konservative og rådgiver for både tidligere K-formand Lars Barfod og nuværende ditto Søren Pape, er der meget på spil.

»Den slags sager stiller spørgsmål ved borgmesterens personlige moral og habitus. Derfor kan den potentielt gøre stor skade. Aggesen kan kun håbe på, at den glider ud af vælgernes hukommelse inden valget næste år«, siger Benny Damsgaard.

Borgmester Simon Aggesen har ingen kommentarer. Han har tidligere fremhævet, at hans familie købte lejligheden med henblik på at bo i den, men måtte konstatere, at den ikke passede til deres behov. Derfor har han ifølge eget udsagn aldrig haft i sinde at spekulere i prisen.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce