0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ansatte i Statens Serum Institut har fået slettet sendte mails

Medarbejdere i SSI er i forvejen hårdt pressede, og det hjælper slettede mails ikke på, siger vicedirektør.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Sundhedsdatastyrelsen har ved en fejl slettet en række mails, som ansatte i Sundhedsdatastyrelsen og Statens Serum Institut (SSI) har haft i deres mappe med sendte mails, og som er sendt før 22. juli.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sundhedsdatastyrelsen har ved en fejl slettet en række mails.

Alle mails, som ansatte i Sundhedsdatastyrelsen og Statens Serum Institut (SSI) har haft i deres mappe med sendte mails, og som er sendt før 22. juli, er blevet slettet.

Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.

Det forventes, at de fleste mails kan genskabes. Men det vil alligevel betyde, at Statens Serum Institut i nogle tilfælde ikke kan svare fyldestgørende på eksempelvis anmodninger om aktindsigt.

Ligeledes vil aktindsigtsanmodningerne tage længere tid at besvare, oplyser styrelsen. Det gælder også sager relateret til coronavirus.

»Store dele af SSI’s medarbejdere har været og er fortsat under et ekstraordinært stort arbejdspres, hvor det ikke har været muligt løbende at journalisere alt materiale, hvorfor en del af instituttets historik om perioden var i de slettede, sendte mails«.

»Det finder vi uheldigt«, siger vicedirektør i Statens Serum Institut Ole Jensen i pressemeddelelsen.

Fejlene påvirker ikke SSI's levering af materiale til ekspertudredning af håndteringen af coronavirus. Det skyldes, at dokumenterne er nået frem og findes hos modtagerne.

Fejlene berører ansatte i Sundhedsdatastyrelsen, Statens Serum Institut og Sundheds- og Ældreministeriets HR-funktion.

Ifølge vicedirektør i Sundhedsdatastyrelsen Vibeke van der Sprong er der tale om 'dybt beklagelige og utilsigtede fejl'.

»Vi gør alt, hvad vi kan, for at mindske konsekvenserne og er i gang med at genskabe så mange mails som muligt«.

»Vi vurderer, at vi vil kunne finde de fleste mails igen og har samtidig fokus på, hvordan vi forhindrer, at noget lignende sker igen«, siger hun i pressemeddelelsen.

Det er ren gøg og gokke

Sundhedsdatastyrelsen iværksætter nu en række tiltag for at undgå, at lignende sker igen, mens Sundheds- og Ældreministeriet iværksætter en ekstern undersøgelse af sagens forløb.

Sundhedsdatastyrelsen og Statens Serum Institut har anmeldt sagen til Datatilsynet.

Oppositionspartiet Venstre finder tabet af mails meget bekymrende, da det kan hindre den redegørelse af håndteringen af covid-19, som Folketinget har iværksat.

»Nu må regeringen se at komme på banen og forklare, hvordan det her kan ske, og hvad den har tænkt sig at gøre for at sikre at vigtig og afgørende viden om corona ikke går tabt«.

»Åbenhed og klarhed om så alvorligt et forløb i vores lands historie må ikke forsvinde på mystisk vis«, skriver Karsten Lauritzen, gruppeformand for Venstre, i en kommentar.

Også Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, er bestyrtet.

»Jeg synes det er ren gøg og gokke. At så vitale emails i en tid som denne kan blive væk, det er absurd, det er uacceptabelt og det er klodset. Regeringen må komme på banen og forklare, hvordan det kan ske«, siger han.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce

Forsiden