0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Mette Frederiksen beklager ulovligt påbud til minkavlere om at slå alle danske mink ihjel

Statsministeren erkender, at det er gået for hurtigt i håndteringen af coronaudbrud hos mink.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Statsministeren beklager i Folketingets spørgetime den ulovlige ordre til minkavlerne.

Danmark

Statsminister Mette Frederiksen (S) beklager tirsdag forløbet omkring manglende lovhjemmel bag aflivningen af alle syge og raske mink i Danmark.

Hun gentager sin store medfølelse overfor alle, der står i en svær situation på grund af coronakrisen.

»Jeg skal beklage forløbet i spørgsmålet om lovhjemmel overfor Folketinget og overfor minkavlerne«.

»Selv om der er travlt, siger det sig selv, at det skal være fuldstændig klart, hvad der kræver ny lovgivning, det har der ikke været, og det vil jeg gerne beklage«, siger Mette Frederiksen i Folketingets spørgetime.

Onsdag i sidste uge sagde Mette Frederiksen ellers på et virtuelt pressemøde, at alle mink i Danmark, også de raske, skal aflives af hensyn til en mutation af coronavirus.

Mutationen kan betyde, at en kommende vaccine i værste fald vil være mindre effektiv. Statsministeren sagde derfor, at det var nødvendigt at aflive alle mink i Danmark.

Det er siden kommet frem, at der ikke er hjemmel i loven til at kræve de op mod 17 millioner mink aflivet.

Der er lovhjemmel til at kræve alle mink slået ned, hvis det er smittede dyr, eller hvis en minkfarm ligger mindre end 7,8 kilometer fra en smittet minkfarm.

Blå blok har afvist at hastebehandle en lov om at give myndighederne lov til at aflive alle mink. Indgrebet skal være gennemtænkt, lyder det.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) har ligeledes beklaget sagen og sat gang i en redegørelse. Han siger, at han først i weekenden blev klar over, at der ikke var lovhjemmel til at beordre alle mink aflivet.

Det samme siger Mette Frederiksen.

»Det er korrekt, at der er sket en fejl. Statsministeriet bliver i weekenden gjort opmærksom på det. Der blev derefter taget kontakt til Folketingets partier«, siger Mette Frederiksen.

Minkbranchen lader til at have accepteret, at alle mink skal aflives. Dermed udestår der et vigtigt spørgsmål om, hvordan kompensationen til minkavlerne skal se ud.

Samt hvem der har det endelige ansvar for, at det blev kommunikeret ud, at alle mink skal aflives, selv om der ikke var hjemmel til det i loven.

DF: Mogens Jensen skal gå af

Formand for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, kræver, at Mogens Jensen (S) trækker sig som fødevareminister:

»Jeg mener som minimum, at Mogens Jensen (S) må tage sit gode tøj og gå. Statsminister Mette Frederiksen (S) må kræve hans afgang, når han åbent har erkendt, han har brudt loven og har gjort det med åbne øjne«.

»Han har talt usandt i hele forløbet«, siger han.

Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, manede inden spørgetimen til ro, selv om det »ikke er sikkert«, at det er nok med en beklagelse fra fødevareminister Mogens Jensen (S).

Dermed er et scenarie, hvor De Radikale udtrykker mistillid til ministerens for hans håndtering af sagen ikke udelukket.

Hun vil dog afvente en klarlægning af sagen, før der drages konsekvenser.

»Vi skal have klarlagt, hvilken type undersøgelse regeringen vil gennemføre. Det kan også være, der er behov for en ekstern undersøgelse«, sagde Sofie Carsten Nielsen inden spørgetimen.

Ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere