0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Psykisk syge udsættes for ulovlige indgreb i deres frihed

Folketingets Ombudsmand har opdaget, at patienter får åbnet deres post, bliver kropsvisiteret og får frataget deres telefon uden lovhjemmel. Sundhedsministeriet har erkendt problemet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

Psykiatrisk Center Sct. Hans er blandt de afdelinger, der har indført ulovlige husordener. Arkivfoto.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På 17 psykiatriske afdelinger i Danmark er patienterne blevet udsat for ulovlige indgreb i deres frihed. Det har Folketingets Ombudsmand konstateret efter at have været på besøg på de 17 psykiatriske afdelinger og gennemgået deres husordener, som er de regelsæt, som ledelsen har indført på afdelingerne. Og de husordener har i en række tilfælde på både almindelige og på retspsykiatriske afdelinger været i strid med loven.

Afdelingerne har således indført regler om, at personalet kan åbne patienternes post, kropsvisitere patienterne, vaske deres tøj mod patienternes vilje, forbyde patienterne at bruge computer eller mobiltelefon, lægge begrænsninger for, hvem de må få besøg af, og forbyde patienterne at have seksuelt samkvem.

Ombudsmanden spurgte på den baggrund Sundheds- og Ældreministeriet, hvilke love, der har givet de psykiatriske afdelinger hjemmel til at gennemføre sådanne indgreb over for patienterne. Ministeriet måtte på den baggrund erkende, at de psykiatriske afdelinger ikke har hjemmel til at gennemføre indgrebene.

Sundhedsministeriet har herefter lovet, at de vil få Folketinget til at vedtage lovgivning, som giver de psykiatriske afdelinger ret til at gennemføre nogle af indgrebene. Andre – for eksempel adgang til at åbne patienternes post – vil ministeriet ikke lovliggøre.

Når det indebærer et indgreb af en vis styrke, kræver det en lovhjemmel. Det handler om at beskytte patienternes retssikkerhed

Folketingets Ombudsmand, Niels Fenger, siger i en udtalelse, at han er tilfreds med, at Sundheds- og Ældreministeriet nu vil arbejde for at få retsgrundlaget på plads:

»Der kan for så vidt være gode grunde til, at personalet ønsker at lave forskellige regler om patienternes forhold. Men når det indebærer et indgreb af en vis styrke, kræver det en lovhjemmel. Det handler om at beskytte patienternes retssikkerhed«.

Vidtgående indgreb

Husordener bruges til at fastsætte praktiske spilleregler for, hvornår der for eksempel skal være ro på en afdeling, hvornår der er besøgstid, og hvor man må ryge.