0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

DF: Eftergiv gæld for nyuddannede der flytter til provinsen

Eftergiv SU-gæld, udflyt arbejdspladser og hæv kørselsfradrag. Dansk Folkeparti foreslår udspil for provinsen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Hartmann Schmidt
Foto: Jens Hartmann Schmidt

Formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl kommer med en række forslag, der skal styrke provinsen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk Folkeparti vil lade nyuddannede slippe for halvdelen af SU-gælden, hvis de finder job og bolig i provinsen. Det er et af flere elementer i et nyt udspil for landdistrikterne. Udspillet præsenteres som optakt til forhandlingerne om regeringens nærhedsreform, der finder sted i foråret.

»Vi ønsker, at der sker noget, og at det ikke bare bliver ved snakken. Vi er nervøse for, at den her nærhedsreform i for høj grad kommer til at handle om, hvem der træffer beslutningerne. Det er fint at have den diskussion. Men det skal jo også handle om, hvordan vi rent faktisk får forstærket væksten og bosætningen i vores landdistrikter«, siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl til Avisen Danmark.

Partiet har også andre forslag som at flytte flere statslige arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner ud af de store byer. Det vil fortsætte den udflytning, som den tidligere borgerlige regeringen satte i gang. Et tredje forslag er at genindføre lokale folkeafstemninger i skoledistrikter, hvis kommunen planlægger at lukke en skole.

Inspireret af Norge

DF’s forslag tager udgangspunkt i syv indsatsområder. En anden idé er at hæve kørselsfradraget for borgere, der bor i landdistrikterne eller pendler dertil på arbejde. Derudover foreslår partiet, at man opretter et ministerium for landdistrikter. Det skal have hovedsæde i Skive og sørge for, at flere unge uddanner sig inden for landbrug, turisme og industri. Det fremgår ikke, om der er en minimumsgrænse for, hvor længe de unge skal bosætte sig for at få eftergivet gæld.

Forslaget er inspireret af en model i Norge, hvor borgere, der har arbejde og bopæl i visse regioner, blandt andet kan få eftergivet op til 25.000 norske kroner (omkring 18.000 danske) om året af deres studiegæld. Til forskel fra den danske SU-model, låner de norske studerende deres SU, der derfor skal betales tilbage til staten igen.

Minister er positiv

Indenrigsminister Kaare Dybvad (S) er overordnet positiv over for udspillet.

»Det er visionært, og jeg er kun glad for, at de også spiller ind i denne diskussion, som er så vigtig for, at vores land hænger sammen«, siger han til TV2 News.

Han er dog også skeptisk over for visse punkter som at oprette et nyt landdistriktsministerium.

»Rigtig mange af de arbejdspladser, der skulle flytter derop, ligger i dag i Nykøbing Falster. Det vil være ærgerligt at flytte arbejdspladser fra et område, som kæmper lidt med at få det til at hænge sammen og så til et andet«, siger han.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter