0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Køn og etnicitet slår ud, når der mobbes på jobbet

7,3 procent svarer i en ny undersøgelse, at de har oplevet mobning fra kollegaer eller ledere på deres arbejdsplads. Beskæftigelsesministeren kalder det »utilstedeligt«, mens Radikale Venstre foreslår, at Arbejdstilsynet sætter særligt fokus på etnicitet. Konsekvenserne af mobning er meget alvorlige, fastslår forsker.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En undersøgelse fra VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd – viser, at 7,3 har været udsat for mobning fra kollegaer eller ledere på deres arbejdsplads indenfor det sidste år, heraf en større andel på baggrund af etnicitet og køn.

»Mobning og chikane er fuldstændig utilstedeligt – og det gælder uanset årsagen«, udtaler beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i forbindelse med offentliggørelsen af undersøgelsen.

»Selv om det kun er en relativt lille andel, der – ifølge denne undersøgelse – har oplevet det, så er der ingen tvivl om, at det kan have ødelæggende konsekvenser«, udtaler han.

Undersøgelsen er baseret på svar fra 7.689 personer i en repræsentativ stikprøve af beskæftigede lønmodtagere mellem 18 og 64 år. Undersøgelsen er foretaget i november 2020 og er bestilt af beskæftigelsesministeren i 2019.

Undersøgelsen viser også, at 6,2 procent har oplevet diskrimination – heraf en fjerdedel på grund af køn og en femtedel på grund af etnicitet.

Radikale Venstres beskæftigelses- og ligestillingsordfører Samira Nawa kalder tallene for »ret voldsomme« og siger:

»Arbejdspladsen er et sted, hvor folk går hen hver dag, og jeg synes, det er ret mange, der oplever at have det dårligt«.

Etnicitet kan spille ind

Hun hæfter sig især ved, at 13,6 procent angiver etnicitet som årsag til, at de bliver mobbet, mens 8,6 procent angiver køn som årsag til, at de bliver mobbet.

»Det er forventeligt, at køn og etnicitet slår ud, men vi bryster os jo at være et samfund og et arbejdsmarked med lige muligheder for alle, og så nytter det ikke noget, nogen oplever mobning eller diskrimination på baggrund af deres køn eller herkomst«, siger Samira Nawa.

Jeg er samtidig sikker på, at arbejdsmarkedets parter vil læse rapporten og tage undersøgelsens resultater til efterretning

Hun mener, at tallene viser, at der er brug for politisk handling.