0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Borgmestre vil have mere albuerum ved lokale nedlukninger

I næste uge skal Folketinget drøfte automatisk model for nedlukning, som møder kritik fra flere sider.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark

Der har de seneste dage været flere eksempler på skoler og gymnasier, som er blevet lukket uden et eneste coronatilfælde, fordi der har været høje smittetal i de sogne, hvor de ligger.

Det skyldes en automatisk model for nedlukning af sogne med høje smittetal indført af Folketinget, som flere borgmestre kalder for firkantet.

I Jammerbugt Kommune er skolen i sognet Kollerup-Fjerritslev i øjeblikket lukket, selv om der ikke er et eneste tilfælde af covid-19 blandt lærere eller elever.

Det har borgmester Mogens Gade (V) svært ved at få til at give mening.

»Det virker svært at forklare og forsvare, at man lukker en folkeskole, når man ikke har set smitte i lang tid«.

»Der er brug for en direkte dialog mellem de centrale sundhedsmyndigheder og den enkelte kommune, hvor sognet er placeret, så man finder en lokal løsning, som tager hensyn til, hvor smitten er, og om den er under kontrol«, siger Mogens Gade.

Smitten i sognet skyldes ifølge Mogens Gade primært et udbrud på Fjerritslev College, som er under kontrol.

Tre tal kan lukke et sogn

Et sogn bliver lukket, hvis smittetallene overskrider tre værdier.

Der skal over de seneste syv dage have været mindst 20 smittetilfælde, antallet af smittede per 100.000 indbyggere er over 400, og positivprocenten - andelen af positive coronaprøver - er over to procent.

»Det er en alt for bureaukratisk og rigid model, hvor man bare kigger på tre tal«.

»Det er fint at have nogle indikatorer, der viser, om der er ved være rødt lys, men skal se på det konkrete tilfælde«, siger Mogens Gade.

Folketinget skal i næste uge drøfte mulige ændringer af modellen. Det var en del af den aftale om genåbning, som faldt på plads natten til fredag.

I København har Sankt Pauls Sogn oversteget smittegrænserne, og det har blandt andet betydet, at Gefion Gymnasium med 1250 elever har skullet lukke, selv om der ikke har været smittetilfælde.

Sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) mener, at der er brug for en mere præcis model.

»Jeg vil foretrække, at man i en by som København kommer lidt op i størrelse, så det er cirka det samme antal mennesker, der bor i de enheder, man kan lukke ned«.

»I de københavnske sogne bor der mellem 2.500 og 46.000 mennesker, og derfor rammer det meget forskelligt og nogle gange tilfældigt, når man laver de her nedlukninger«, siger hun.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter