Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

frikendt. Straffesagen efter terrorangrebet på Krudttønden 8billedet) og Synagogen i København fik sin afslutning i dag, da fire af Omar el-Husseins venner blev frikendt for anklagen om at have hjulpet til terroren.
Foto: Jens Dresling (arkiv)

frikendt. Straffesagen efter terrorangrebet på Krudttønden 8billedet) og Synagogen i København fik sin afslutning i dag, da fire af Omar el-Husseins venner blev frikendt for anklagen om at have hjulpet til terroren.

Terror i København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Strafferetsekspert: Nok er nok i terrrorsag

Professor i strafferet, Jørn Vestergaard, mener, at sagen mod fire terrorfrifundne bør stoppe nu

Terror i København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Terrorsagen mod fire nu frifundne yngre mænd har fundet sin rette afgørelse. Det mener professor i strafferet ved Københavns Universitet, Jørn Vestergaard.

Sagen bør derfor ikke ankes af anklagemyndigheden, siger han.

»Jeg har det helt personlige og principielle synspunkt, at når der foreligger en fuldstændig enstemmig afgørelse, som er klokkeklar, og der har været gennemført en omfattende bevisførelse på baggrund af en meget grundig og ressourcekrævende efterforskning i en alvorlig sag med en meget belastende anklage, hvor de tiltalte har siddet varetægtsfængslet i halvandet år, så synes jeg egentlig, at nok må være nok«, siger han.

Anklagemyndigheden bør ikke anke

Københavns byret frifandt tidligere tirsdag fire yngre mænd for medvirken i og bistand til de terrorhandlinger, som Omar el-Hussein gennemførte i februar 2015 ved Krudttønden og synagogen i København, hvorved to personer blev dræbt.

Bør anklagemyndigheden dermed lade være med at anke sagen?

»Det er svært at se, hvad der skulle være begrundelsen for, at en sag af den her type skulle ankes til ny bevisførelse. Jeg synes egentlig, at det er en uskik, hvis anklagemyndigheden, som ikke har vundet i første omgang, sådan uden videre skal kunne få endnu et skud i bøssen medmindre, der har været dissens eller afgørelsen afspejler en eller anden klar usikkerhed om, hvad der kunne lægges til grund. Og det gør den her sag ikke«, siger Jørn Vestergaard.

Intet andet udfald

Jørn Vestergaard peger på, at sagen er forberedt og tilrettelagt med stort brug af ressourcer. Den har kørt over mange retsdage, og der er, ifølge Jørn Vestergaard, næppe noget, man vil kunne hægte en eller anden tro på, at sagen kunne få et andet udfald i anden omgang.

»Hvis der dukker nye beviser op, så kan man køre det en gang til. Der er ikke juridiske spørgsmål, som har givet anledning til tvivl om, hvor grænserne for terrorparagrafferne går, eller hvor grænserne for medvirkensbegrebet er. Det er slet ikke det, som afgørelsen drejer sig om. Det handler om, at det ikke er blevet bevist, at de tiltalte efter klokken 21.17 på gerningsaftenen har hjulpet eller tilskyndet Omarel-Hussein til noget som helst. Der er ikke retsspørgsmål eller bevisspørgsmål, som står og dirrer i vinden, og som det ville være principielt rigtigt at få prøvet ved en højere instans«, siger han.

Var det usagligt, at anklagemyndigheden anlagde sagen.

»Det mener jeg ikke, man kan sige, men det har nok været på vippen. Afvejelsen har været, om der skulle rejses tiltale for terror eller for noget mindre. Altså det her med grov våbenbesiddelse. Det har ikke været oplagt at gå hverken i den ene eller den anden retning» siger han.

Retfærdigheden er sket fyldest

Sagen har været genstand for en af Danmarkshistoriens mest omfattende efterforskninger.

»Der er ingen tvivl om, at myndighederne har gjort sig stor umage og brugt mange ressourcer i den måde, de har tilrettelagt sagen på. Man må bare sige, at nu foreligger der en entydig og klokkeren frifindelse med tre juridiske dommere og seks lægdommere som i fuld enstemmighed pure har frifundet de fire tiltalte«, siger Jørn strafferetseksperten.

Er retfærdigheden sket fyldest?

»Det er udtryk for, at retsstatens grundprincipper har stået deres prøve. At anklagemyndigheden har bevisbyrden og at begrundet tvivl skal komme de tiltalte til gode. Så i den forstand kan man kun nikke anerkendende til dommen. Det har ikke været nemt for hverken de juridiske dommere eller lægdommerne at frigøre sig fra forventningen om, at nu skulle der sættes et godt og grundigt, håndfast punktum, for når nu den egentlige gerningsmand ikke findes mere, så kunne man pr. stedfortræder få retfærdigheden til at ske fyldest. Jeg mener, at retfærdigheden er sket fyldets, fordi det har været muligt for sagens dommere og lægdommere at frigøre sig fra den slags forventninger«, siger Jørn Vestergaard.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden