Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Terror i København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Statsadvokaten opgiver at anke frifindelsen af Omars venner

Intet grundlag for videre strafforfølgning end den allerede idømte, siger statsadvokat.

Terror i København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Statsadvokaten i København har besluttet, at byrettens dom i sagen mod fire mænd, der for to uger siden blev frikendt for at have medvirket til Omar el-Husseins terroranslag i København i februar 2015, ikke skal ankes til Østre Landsret.

Det oplyser statsadvokat Lise-Lotte Nilas i en pressemeddelelse.

»Jeg er efter meget grundige overvejelser kommet frem til, at terrorsagen stopper her. Det var rigtigt at lade byretten vurdere den præcise skillelinje for de fires eventuelle medvirken til terror, men det er lige så rigtigt at standse videre strafforfølgning nu,« siger statsadvokat Lise-Lotte Nilas om sagen, hvor ankefristen udløber i dag, tirsdag.

Dermed er der sat endeligt punktum i sagen, der udspringer af den største politiefterforskning i landets historie.

Ifølge statsadvokat Lise-Lotte Nilas har sagen også haft betydning for forståelsen af de københavnske terroranslag i vinteren 2015.

»Vi fik under byretssagen en meget vigtig forståelse af, hvad der egentlig skete. Blandt andet var det jo første gang, at vi i det offentlige rum fik en mere samlet gennemgang af, hvad Omar El-Hussein foretog sig i timerne mellem de to terroranslag, og dommen slår klart fast, at der var tale om terror mod det danske samfund,« siger statsadvokat Lise-Lotte Nilas.

Intet forsæt til terror

De fire tiltalte blev frifundet af et enigt nævningeting, da Københavns Byret for to uger siden afgjorde den sag, der havde kørt i retssal 60 siden marts.

Den fandt, at vel havde de fire på forskellig vis hjulpet ham i timerne efter hans første terrordrab. Men de kunne ikke findes skyldige i medvirken til terrorangrebet på synagogen i Krystalgade af den grund, at gerningsmanden efter alt at dømme først besluttede sig for at gennemføre det ved 21.17-tiden - et par timer eller mere efter at han havde fået hjælp til blandt andet at gemme sin militærriffel fra Krudttønden-angrebet fra de tiltalte.

Dermed kunne de ikke have forsæt - vilje, om man vil - til at medvirke til forbrydelsen, konkluderede retten. Den fandt, at selv om de tiltalte forekom at følge med i den dansk-palæstinensiske terrorists planlægning af det forestående angreb, så var det ikke i sig selv strafbar medvirken til skyderiet ved Synagogen.

Dømt for at fjerne gerningsvåbnet fra det første angreb

De fire blev alene dømt for en række mindre forhold. To af dem blev dømt for ulovlig våbenbesiddelse ved at have taget imod Omar El-Husseins M-95-riffel, drabsvåbnet fra Krudttønden, og skjult det for ham i en grøft nær Mjølnerparken. To andre blev fundet skyldige i henholdsvis vold mod fængselsbetjente og for at have været i besiddelse af våbenammunition.

De første fik fængsel i henholdsvis tre år og 2,5 år. Fængselsvolden kostede tredjemanden seks måneders fængsel, mens opbevaringen af illegal ammunition blev takseret til 60 dages fængsel.

Dommen betød, at tre af de fire blev løsladt i retten efter at have været varetægtsfængslede siden februar og marts 2015. Det var alene den unge mand med den længste dom, der skulle forblive bag tremmer.

Forsvarerne erklærede efter domsafsigelsen i byretten, at det ville blive krævet erstatning for de voldsomme anklager og den meget lange varetægtsfængsling, deres klienter havde været udsat for.

Men anklageren, statsadvokat Bo Bjerregaard, fastholdt, at terrortiltalen var velbegrundet.

»Det grundlag er blevet stærkere i løbet af sagen. Men retten har foretaget en vurdering, som er anderledes end den, anklagemyndigheden har foretaget«, sagde han uden for retten.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden