0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Privatfoto
Foto: Privatfoto

Lauritz er stærkt medtaget efter det brutale angreb i Gothersgade.

København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det blev blodigt, da Lauritz blev angrebet i Gothersgade: Nu er to unge tiltalt for særlig rå vold

Et brutalt overfald på et tilfældigt offer fik statsministeren til selv at se, hvor slemt det går til i Københavns Indre By om natten. Hun var lettere rystet. Nu er to 18-årige tiltalt i sagen, der atter satte fokus på hovedstadens problemer med nattelivet.

København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det skulle have været en festlig aften i byen for gymnasieeleven Lauritz, da han besøgte Gothersgade i det indre København en nat i februar.

Men han endte på Rigshospitalets traumecenter, gennembanket og smidt ud foran en bil.

Nu er to mænd på 18 år tiltalt for at have angrebet offeret, der fik en hjernerystelse, en brækket næse og et flækket øjenbryn, da gerningsmændene slog til. Den ene er anklaget for overfald af særligt rå, brutal eller farlig karakter, mens vedkommendes makker alene er tiltalt for medvirken til angrebet.

En af de tiltalte sættes i anklageskriftet sammen med yderligere et voldeligt overfald, der skete på Rådhuspladsen i december. Hver blev der trukket og brugt en kniv mod offeret.

Ifølge Københavns Politi er der i forbindelse med sagen mod de to også tiltaler for handel med euforiserende stoffer, ulovlig våbenbesiddelse og for trusler.

Mor krævede sikkerhed for byens unge værtshusgæster

Overfaldet på Lauritz fik offerets mor og beboerrepræsentanter i Indre til at slå alarm. Der har i flere år været store problemer med følgerne af det vildtvoksende natteliv og de store problemer, der følger med. Volden er blot et af dem.

»Der skal gøres noget ved banderne og ved sikkerheden for de unge, der går i byen«, sagde Lauritz mor, Karina Lindboe Wind. Hun indkaldte til en folkelig demonstration mod problemerne foran Folketinget, men måtte aflyse, da coronakrisen fik politikerne til at forbyde forsamlinger.

Ingen af os, der bor her, går igennem Gothersgade efter 20-tiden om aftenen. Det gør man bare ikke.

Hannibal Holt fra Grønnegade Kvarters Beboerforening fortalte efter angrebet på den unge mand, hvordan det, der sker i Indre By i nattetimerne, er stukket fuldstændig af for myndighederne.

»Det her skete i Gothersgade. Ingen af os, der bor her, går igennem Gothersgade efter 20-tiden om aftenen. Det gør man bare ikke. Vi véd, hvad den står på. Menuen er øretæver, aggression og dårlig stemning«, fortalte han.

»Der er ingen myndighed derude. Jo, vi har dialogvagter, der skal gå i dialog med folk, som er fuldstændigt pumpede. Kommunens tilgang er dialog, ’Vi må da kunne tale sammen’. Men det er svært med folk, som er blæst op på lattergas, kokain og sprut. Det er rystende at se, hvor let man tager på det her«.

Mette Frederiksen: En heftig drukkultur

De store problemer i hovedstaden, overfaldet på Lauritz var en del af, fik statsminister Mette Frederiksen til i begyndelsen af marts at tage en tur med lokale beboere gennem Indre By med dens mange værtshuse.

Mads Nissen
Foto: Mads Nissen

Volden i Indre By fik statsminister Mette Frederiksen (S) - i blå jakke - til at reagere og tage med beboerrepræsentanter og overborgmester Frank Jensen (S) på tur gennem natteliv for at på problemerne.

Hendes konklusion var klar, da hun havde set, hvad der skete: »Det er en heftig drukkultur med værtshuse, der spekulerer i virkeligt at få de unge til at drikke. Støjen og volden er meget alvorlig. Jeg er ikke opmuntret«, sagde hun og lovede de lokale, at hun vil tage Københavns store problemer med den vilde værtshuskultur op på Christiansborg.

Så kom coronakrisen, der lukkede værtshusene og fik Mette Frederiksen til at koncentrere sig om indsatsen mod smittespredningen. Det kunne straks mærkes hos de københavnere, der bor i de dele af Indre By, hvor værtshuse og diskoteker har fået lov at brede sig. De kunne sove igennem en hel nat.

»København virkede som en almindelig by og ikke en belejret by i nat«, konstaterede Hannibal Holt.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden