0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Lars Løkke Rasmussen åbner for SV-regering i ny bog

I ny bog gør statsminister Lars Løkke Rasmussen det klart, at et regeringssamarbejde med S vil være en god idé, hvis blå blok taber valget.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann
Folketingsvalg 2019
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Folketingsvalg 2019
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Statsminister Lars Løkke Rasmussen åbner for et regeringssamarbejde med S efter valget, hvis blå blok taber.

Det sker i den nye bog ’Befrielsens øjeblik’, skrevet af forfatter Kirsten Jakobsen.

Direkte adspurgt om Løkke forestiller sig et regeringssamarbejde med S efter valget, hvis blå blok taber, svarer Løkke:

»Der er naturligvis nogen dilemmaer i det her; men samtidig er der for mig ingen tvivl om, at det er et rigtigt forslag. Meget politik laves allerede inde på midten i dag«.

Det lyder nu ikke helt ligetil at danne en SV-regering?

»Nej, men jeg kan godt forstå, at mange mennesker siger: ’Vi er et lille land i en stor verden. Kunne de store, erfarne midterpartier dog ikke prøve at løfte opgaven i fællesskab?’ Personligt tror jeg, at det kommer til at ske en dag; men der skal nok være en udløsende mekanisme for at sætte processen i gang«.

Og det er du i denne bog?

»Ja. Nej«, siger Løkke i bogen.

Et muligt SV-samarbejde er for alvor kommet på tale i de seneste uger. Ikke mindst efter, at statsministeren fredag i Det Politiske Talkshow på DR2 fik sagt: »Der er da nogle pointer i det« om en SV-regering. Han sagde også, at han godt kunne tænke sig, at der blev løsnet op for blokpolitikken »på nogen måder«.

Lars Løkke Rasmussens åbning for en SV-regering kommer i en valgkamp, hvor forskellene mellem de to største partier i Folketinget særligt efter Venstres ’velfærdsløfte’ er blevet mindre. Venstre går sågar til valg på, at de vil det samme på velfærdsområdet som Socialdemokratiet - bare uden skattestigninger.

Efter talkshowet fredag blev Lars Løkke Rasmussens tanker om en SV-regering positivt modtaget af både erhvervsliv, borgmestre og også folketingskandidater fra begge partier. Socialdemokratiets formand har dog indtil nu afvist spekulationerne.

»De politiske uenigheder er for store. Jeg vil gerne samarbejde med Venstre, ligesom jeg gerne vil med andre partier. Men på afgørende områder er der for store uenigheder og forskelle på Venstre og Socialdemokratiet«, sagde hun til DR lørdag.

Frederiksen advarede i samme interview mod en valgkamp, »hvor Venstre får lov til at få det til at se ud som om, der ikke længere er uenigheder. For det er der«.

Der er kun et historisk fortilfælde af et regeringssamarbejde mellem Socialdemokratiet og Venstre. Det var med Anker Jørgensen i spidsen tilbage i august 1978. Det blev dog en kort fornøjelse - regeringen var opløst kun et år efter i oktober 1979.

Politiken forklarer: Er S og V det nye makkerpar i dansk politik? Videoen er lavet, før dagens melding fra Lars Løkke Rasmussen.

Læs mere:

Annonce

 • Her er resultatet - klik og få detaljer

  • A
  • B
  • F
  • Ø
  • Å
  • C
  • D
  • K
  • I
  • O
  • E
  • V
  • P
  48 % 4 % 48 % 4 %
  Kilde: KMD/DR/Ritzau

  Se hele valgresultatet ›

Læs mere