Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 JENS DRESLING (arkiv)
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

moskeen på Nørrebro repræsenterer kun en bestemt gren af islam. Derfor er der, ifølge Anna Mee Allerslev, behov for et sted hvor alle er velkomne.

København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Borgmester og kendte i brechen for dansk stormoske

I dag lanceres støttekomité for tilblivelsen af stormoske i København. Pengene skal komme fra danske muslimer og De Forenede Emirater.

København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Før 2017 skal byggeriet af Danmarks første egentlige stormoske påbegyndes.

Det er hovedbudskabet fra integrationsborgmester i Københavns Kommune Anna Mee Allerslev (R), der sammen med Muslimernes Fællesråd og en række prominente danskere i dag lancerer en støttekomité for tilblivelsen af en stormoske i København.

Moskeen skal ifølge komiteen primært være finansieret af danske bidrag og have dansktalende imamer.

»Danmark har endnu ikke en egentlig rummelig og brobyggende stormoske, som orienterer sig bredt og i udgangspunktet er helt dansk«, skriver komitéen i et åbent brev i dagens Politiken. »En rummelig stormoske vil sende et klart signal om, at København anerkender danske muslimers plads og rolle i det danske samfund og vil give islam sin naturlige plads blandt byens øvrige religioner«.

Krav om betingelsesløse donationer Tidligere er et forsøg på at opføre en stormoske på den tidligere militærgrund Faste Batteri i København kuldsejlet, fordi bygherrer, private investorer og politikerne ikke kunne blive enige om rammerne for projektet.

Og senest har opførelsen af en moske i Rovsinggade på Nørrebro – der kun repræsenterer en bestemt gren af islam og derfor ikke, som medier ellers har skrevet, er en stormoske – vakt opsigt, fordi en stor del af byggeriet angiveligt er finansieret af donationer fra Qatar, hvor konservative islamiske kræfter har stor indflydelse.

Netop derfor er der ifølge Anna Mee Allerslev behov for et sted, hvor alle muslimer – både sunnier og shiaer – og ikke-muslimer er velkomne.

»København er blandt de få storbyer i Europa, som ikke har en stormoske. Alle donationer, der kommer, skal være 100 procent betingelsesløse«, fastslår hun og bakkes op af talsperson for Muslimernes Fællesråd Mustafa Gezen, der understreger, at »støtte er kun støtte – intet andet«.

»Det er vigtigt med et muslimsk samlingspunkt, der er dansk i udgangspunktet, drevet frem af den danske befolkning og danske interesser. Tager du til Istanbul, vil du se masser af kirker og synagoger side og side med moskeer«, siger han.

Penge kan komme sydfra
Det er endnu uvist, hvor moskeen skal ligge, men komiteen har haft områder som den nye Carlsberg-bydel, Kødbyen og en grund på Sjælør Boulevard i Sydhavn oppe at vende.

Foruden donationer fra private borgere i Danmark har repræsentanter fra De Forenede Arabiske Emirater – der er kendt for en mere liberal tolkning af islam end den dominerende i Qatar – ifølge Politikens oplysninger udvist stor interesse for at bidrage økonomisk til opførelsen af en stormoske, såfremt der foreligger en konkret købsaftale, og såfremt byggeprojektet sker med folkekirkens opbakning.Domprovst i København og formand for Danske Kirkers Råd Anders Gadegaard mener, at kristendommens position som statsreligion forpligter ham til også at omfavne de danske muslimer.

»Vi skylder at bidrage til, at det næststørste trossamfund i København får deres ’domkirke’ – et religiøst dannelsessted. Vi skal hjælpe dem, der har langt ringere vilkår for at praktisere deres tro. Men det skal ske på det danske samfunds præmisser. Dermed bliver det også et værn mod ekstremisme«, siger Gadegaard, der sidder i komitéen sammen med blandt andre eksminister Uffe Ellemann-Jensen, juraprofessor Eva Smith, tidligere overrabiner Bent Melchior, forfatter Benny Andersen, kommentator Peter Mogensen og erhvervskvinde Stine Bosse.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Et unødvendigt varetegn

»En stormoske er vigtig for udviklingen i vores samfund. Den vil nedbryde nogle barrierer sammen med den angst og uvidenhed, der giver os de her fordomme omkring muslimer. Vi må ikke havne i den ulykkelige situation, at vi gør alle af en bestemt type til noget farligt eller ekstremt. Der kan stormoskeen spille en rolle«, siger Stine Bosse. Uffe Ellemann-Jensen tror ikke, at det nye moskeprojekt falder til jorden, og han mener ikke, at det er naivt at stile efter en overvejende dansk finansiering: »Det er klart, at det giver nogle negative automatreaktioner. Men jeg håber, at debatten har flyttet sig. Når man kigger sig rundt i miljøet i Danmark, savner man virkelig en stormoske, som dækker bredt. Det burde være noget, en folkeindsamling sammen med støttefonde kan sikre«. Men ifølge medlem af Borgerrepræsentationen Rasmus Jarlov (K) er det »ikke et mål at udbrede islam i København gennem et kæmpestort vartegn«: »Vi er direkte modstandere. København er i forvejen en by, som er meget tolerant og har mange moskeer. Men vi er også en by med en hovedkultur, som er baseret på en lang kristen tradition og historie i Danmark, og det skal også afspejle sig i bybilledet«.

En stormoske er vigtig for udviklingen i vores samfundLæs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden