Kvalitet. »Hvis man skal sikre opbakning til velfærdsstaten, må man fokusere på kvaliteten af de offentlige serviceydelser frem for på overførselsindkomster« mener finansministeren.
Foto: MIK ESKESTAD (arkiv)

Kvalitet. »Hvis man skal sikre opbakning til velfærdsstaten, må man fokusere på kvaliteten af de offentlige serviceydelser frem for på overførselsindkomster« mener finansministeren.

Politik

Corydon: Konkurrencestat er ny velfærdsstat

I et ideologisk forsvar for S-R-SF-regeringen fastslår finansminister Bjarne Corydon (S), at konkurrencestaten er kommet for at blive. Mens V jubler, kalder EL det »skræmmende«.

Politik

Efter i to år at være anklaget for at føre en for stram og usolidarisk økonomisk politik af Enhedslisten og fra dele af egne rækker, tager finansminister Bjarne Corydon (S) nu til genmæle i et interview med Politiken:

S-R-SF gennemfører reformer af bl.a. kontanthjælp, førtidspension og skat, fordi regeringen mener, at de er vejen til et bedre samfund.

LÆS OGSÅ

Den såkaldte konkurrencestat er den moderne udgave af velfærdsstaten, og den er kommet for at blive, siger finansministeren, der dermed leverer et ideologisk indspark til fordel for regeringens politik: »Sandheden er, at vi er i fuld gang med en voldsomt positiv dagsorden, der handler om at styrke og modernisere velfærdsstaten, og at resultatet af den forandring vil være et langt bedre samfund end det, vi har i dag«, siger Bjarne Corydon, som tager afstand fra det, han kalder en »regulær forfaldsmyte« om en »uambitiøs bogholderregering, der underkaster sig markedskræfterne«.

Jeg tror på konkurrencestaten som den moderne velfærdsstat

Konkurrencestat er ingen trussel
Den såkaldte konkurrencestat, som blev introduceret i Danmark af professor Ove Kaj Pedersen, har med sit fokus på effektivitet og produktivitet et ønske om at trimme velfærden frem for at øge den.

Og konkurrencestaten er en modernisering af velfærdsstaten – ikke en trussel mod den, mener finansministeren.

»Jeg tror på konkurrencestaten som den moderne velfærdsstat«, siger Corydon, som mener, at »hvis man skal sikre opbakning til velfærdsstaten, må man fokusere på kvaliteten af de offentlige serviceydelser frem for på overførselsindkomster«.

LÆS ARTIKEL

Politisk ordfører hos Enhedslisten Johanne Schmidt-Nielsen mener, at finansministeren »har købt højrefløjens fortælling om, at velfærdssamfundet er en byrde for økonomien«.

»Det er lidt skræmmende, at vi har et fremtrædende socialdemokratisk medlem af regeringen, som vil udvikle samfundet i retning af et konkurrencesamfund, hvor mennesket først og fremmest ses som et stykke arbejdskraft, der skal optimeres, og samfundet bare skal tilpasse sig markedets krav. Det er trist, fordi Socialdemokraternes historiske rolle netop har været at udfordre rammerne«, siger hun.

Det er dæleme noget af en rejse, finansministeren har været på. Det lyder, som om han har gået på Cepos-akademi»Han virker Inspireret af Lars Løkke«

Hos regeringsmakkeren SF er politisk ordfører Jonas Dahl også skeptisk over for ideen om en konkurrencestat: »Det er sød musik i en SF’ers ører, når en socialdemokrat så klart undsiger markedskræfterne og privatiseringen som løsningen på alt og i stedet giver fuld opbakning til de stærke offentlige serviceydelser.

LÆS OGSÅ

Men jeg har ikke noget behov for at gøre op med betegnelsen ’velfærdsstat’ og tale om en ’konkurrencestat’ i stedet for. Det må være et socialdemokratisk bud«, siger han.

I Venstre glæder man sig: »Det er dæleme noget af en rejse, finansministeren har været på. Det lyder, som om han har gået på Cepos-akademi. Han virker inspireret af Lars Løkkes landsmødetale fra sidste år, som netop handlede om, at vi skal have mere konkurrence for at sikre, at vi har råd til velfærdssamfundet på sigt og for at sikre et effektivt offentligt system«, siger gruppeformand Kristian Jensen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce