Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

gentagelser. Amerikanerne overvåger ikke ulovligt i Danmark, siger regeringen efter afsløringer om amerikansk spionage mod det danske klimatopmøde i 2009.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

gentagelser. Amerikanerne overvåger ikke ulovligt i Danmark, siger regeringen efter afsløringer om amerikansk spionage mod det danske klimatopmøde i 2009.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Topministre fastholder forklaringer om NSA-overvågning trods ny afsløring

Amerikanerne foretager ikke ulovlig overvågning i Danmark, siger ministre. Igen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dagens afsløringer af NSA-spionage mod klimaforhandlingerne under COP15 i 2009 får ikke regeringen til at ændre opfattelse af mulig amerikansk overvågning i Danmark.

Det står klart efter første del af en forespørgselsdebat i Folketinget om sagen.

Her var både statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), justitsminister Karen Hækkerup (S) og forsvarsminister Nicolai Wammen (S) indkaldt for at svare på, om NSA foretager overvågning af danske borgere.

Alle tre ministre fastholdt sine tidligere forklaringer:

»Vi har ikke har grund til at tro, at der foregår ulovlig amerikansk overvågning af Danmark eller danske interesser«, lød det fra Helle Thorning-Schmidt.

LÆS OGSÅ

Gentagelsen kommer efter, at dagbladet Information i dag har offentliggjort et lækket dokument fra den amerikanske whistleblower Edward Snowden, som forbinder amerikansk spionage med klimatopmødet COP15 i København tilbage i 2009.

Opsnappede dansk handlingsplan
Det fremgår af de fortrolige dokumenter, at NSA sørgede for at tilvejebringe informationer om deltagerlandenes holdninger og planer i centrale klimaspørgsmål til brug for amerikanske beslutningstagere og diplomater.

Af lækket fremgår det også, at amerikanerne ville fortsætte overvågningen under selve forhandlingerne.

Jurister siger i dag i Information, at denne form for spionage i forbindelse med topmødet tilsyneladende var ulovlig.

»Helt grundlæggende er det sådan, at hvis nogen bryder ind i andre folks computere eller netværk eller lignende i Danmark, så er det selvfølgelig strafbart«, lyder det fra professor i strafferet på Københavns Universitet Jørn Vestergaard i Information.

Peter Lauritsen, som er leder af Forum for Overvågningsstudier på Aarhus Universitet, siger, også til Information, at de lækkede dokumenter gennemhuller regeringens forklaring, som altså blev gentaget i folketingssalen i dag.

»Regeringen har forsøgt at nedtone bekymringen for NSA ved at sige, at der ikke er noget at komme efter, og at den ikke har nogen mistanke om noget som helst. De nye oplysninger underminerer det udsagn,« siger han.

Svar får kritik

Det var Enhedslisten, som har indkaldt til debatten, og her var retsordfører Pernille Skipper ikke tilfreds med ministrenes forklaringer. Hun mente ikke, at de tre topministre adresserede de centrale pointer i de nye oplysninger, og som kommentar til de indledende bemærkninger fra ministrene, sagde hun:

»Man må sige, at pladen er gået noget så grusomt i hak. (...) Enten læser de ikke aviser i regeringen, eller også er man naive, eller også undervurderer man danskernes intelligens«, sagde hun fra talerstolen.

LÆS OGSÅ

Hun understregede, at regeringen manglede at svare på, om amerikanerne eventuelt med de danske efterretningstjenesters accept foretager lovlig overvågning af danske borgere.

Forespørgselsdebatten fortsætter igen klokken 13.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden