Angreb. Forsvarsminister Nicolai Wammen kalder det et angreb på demokratiet at hælde politikeres cpr-numre ud på nettet, fordi man er uenig i et stykke lovgivning.
Foto: FOLKVER PER (arkiv)

Angreb. Forsvarsminister Nicolai Wammen kalder det et angreb på demokratiet at hælde politikeres cpr-numre ud på nettet, fordi man er uenig i et stykke lovgivning.

Politik

Regeringen om hackeraktion: Et angreb på demokratiet

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) tager skarpt afstand fra offentliggørelsen af folketingsmedlemmers cpr-numre.

Politik

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) tager skarpt afstand fra, at en hackergruppe har offentliggjort personfølsomme oplysninger fra 22 folketingspolitikere som reaktion på ministerens nye lov om Center for Cybersikkerhed.

»Det er dybt problematisk og forkasteligt, hvis der er enkeltpersoner eller grupper, der på den baggrund begynder at rette angreb med ulovlige handlinger på politikere med synspunkter, man ikke deler. Det er et angreb på demokratiet, hvis man på ulovlig vis begynder at udstille eller chikanere politikere, fordi de har en anden overbevisning, end man selv har«, siger Nicolai Wammen til Politiken.

Som Politiken kunne afsløre tidligere i dag, har en gruppe hacktivister lagt cpr-numre og andre følsomme oplysninger fra 22 nuværende og tidligere SF-folketingsmedlemmer ud til offentlig skue på nettet.

LÆS OGSÅ:

Det meste af regeringen og Folketinget er samlet til folkemøde på Bornholm for at debattere politik i demokratiets navn. Fra kajen i Allinge anser Nicolai Wammen internetaktivisternes demonstration som et angreb på selv samme demokrati:

»Jeg tager meget skarp afstand fra, at der tilsyneladende er sket en hacking af en række nuværende og tidligere folketingsmedlemmers personlige oplysninger på baggrund af, at Folketinget netop har vedtaget en lov om Center for Cybersikkerhed. Alle partier med undtagelse af Liberal Alliance og Enhedslisten står bag loven, og jeg opfordrer alle – uanset om de er enige eller uenige i den lov – til at vise respekt for, at det er Folketinget, der laver lovene i Danmark. Derfor skal man ikke på ulovlig vis gå ind og angribe de politikere, som ud fra det, de mener, er rigtigt, har truffet en beslutning, som, jeg mener, er til gavn for Danmark«, siger Nicolai Wammen.

»Karma er i sandhed en bitch«
I en følgeskrivelse henvendt til den danske regering motiverer hackergruppen sin aktion med, at Folketinget i går vedtog en ny lov om Center for Cybersikkerhed, der giver Forsvarets Efterretningstjeneste adgang til borgere og virksomheders personfølsomme oplysninger.

»Som gengældelse for endnu et overgreb på retten til privatliv, manglende handling på vegne af de borgere, hvis interesser, I burde varetage, og for gentagne politiske fejlslag, har vi besluttet at angribe en af de politiske partier, som stemte for denne lov i dag (i går, red.). Nu, for at vise, at karma i sandhed er en bitch, giver vi jer et læk fra det danske parti SF, indeholdende partimedlemmers logins, og bedst af alt, cpr-numrene på disse korrupte tyranner«, lyder det i hackergruppens udtalelse.

En række privatlivs- og erhvervsorganisationer har råbt vakt i gevær over den nye regulering, som lovfæstede Center for Cybersikkerheds placering under Forsvarets Efterretningstjeneste.

Organisationer som Institut for Menneskerettigheder, Rådet for Digital Sikkerhed og Dansk IT har blandt andet gjort gældende, at regeringen nu indfører en masseovervågning i regi af det mørkeste kammer i centraladministrationen, hvor persondataloven, retsplejeloven, offentlighedsloven og forvaltningsloven er sat ud af kraft.

Wammen: Den rette balance i loven
Forsvarsministeren mener, at regeringen og Folketinget har lyttet til den kritik, der har været af lovforslaget.

»Formålet med Center for Cybersikkerhed er netop at beskytte virksomheder og befolkningen mod hackerangreb samtidig med, at man også tager hensyn til den personlige frihed og privatlivets fred. Det er en balance, som et meget stort flertal i det danske Folketing støtter«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Der har været høringer og en dialog med mange parter, der har haft synspunkter, når det gælder loven om Center for Cypersikkerhed. På den baggrund er der vedtaget en lov med et massivt flertal bag i Folketinget, og det er altså sådan i et demokrati, at der er det Folketinget, der vedtager lovene«, siger Nicolai Wammen.

Politiet efterforsker sagen

Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center, NC3, har straks iværksat en efterforskning af sagen.

»Politiet er bekendt med sagen, og den efterforskes i øjeblikket. Vi har ikke for nuværende yderligere kommentarer«, skriver centerchef Kim Aarenstrup i en mail til Politiken fra folkemødet på Bornholm.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden