Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Danmark med i EU-aktion mod israelske bosættelser

17 EU-lande fraråder at handle med selskaber, der arbejder på Vestbredden. Danmark er et af dem.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske virksomheder frarådes nu officielt at handle med alle israelske selskaber, der arbejder i de besatte palæstinensiske områder.

Det bringer den danske regering på kant med Israel.

Udenrigsministeriet besluttede i går at tilslutte sig en bølge af EU-lande, der i hårde toner fordømmer de israelske bosættelser på Vestbredden og opfordrer både borgere og virksomheder til ikke at handle med dem.

»Vores budskab er ganske enkelt, at Danmark betragter bosættelserne som ulovlige, og vi anbefaler derfor danske erhvervsvirksomheder at undlade at understøtte bosættelsespolitikken – også af hensyn til deres omdømme«, siger en dansk diplomat.

Kun israelske selskaber i de besatte områder

Inden for den seneste måned har 17 EU-lande udsendt erklæringer om, at Israels fremfærd på Vestbredden nu får dem til at opfordre deres erhvervsliv til at til at sætte sig ind i »de risici, der knytter sig til økonomiske og finansielle aktiviteter i bosættelserne«.

LÆS DEBATINDLÆG FRA FEBRUAR

Italien, Spanien, Tyskland, Storbritannien og Frankrig tog beslutningen i sidste uge, og de seneste to dage har yderligere 12 lande tilsluttet sig – herunder Danmark. Udenrigsministeriet anfører, at de israelske bosættelser »er opført på besat jord og ikke er anerkendt som en retmæssig del af Israels territorium«.

Opfordringen dækker alle israelske selskaber, der direkte arbejder i de besatte områder. Men det gør mange af de store israelske selskaber. Især kommer der masser af frugt og grønt fra bosættelsernes landbrug, og bl.a. en stor koncern som SodaStream har et fabriksanlæg i en bosættelse.

Stor betydning for Israel

Opfordringen forventes at få både stor politisk og økonomisk betydning for Israel. Den er ganske vist ikke bindende, men den er meget omfattende: EU-landenes erklæringer omfatter finansielt samarbejde, import, investeringer, servicekontrakter og turisme.

Det er ikke klart, hvor mange danske selskaber, der vil blive berørt af opfordringen, som vil blive lagt ud på for eksempel Eksportrådets hjemmeside samt hjemmesiderne for den danske ambassade i Tel Aviv og den danske repræsentation i Ramallah.

En bevægelse imod internationalt samarbejde med de israelske bosættelser i besatte områder har været på vej i flere år, og nogle danske selskaber har allerede taget beslutningen. Danske Bank droppede i januar alle investeringer i en af Israels største banker, Bank Hapoalim, fordi banken arbejder på Vestbredden.

Der har endnu ikke været en officiel reaktion fra den israelske regering.

Rettelse: Det er tidligere fremgået af artiklen, at Danmark vil boykotte israelske varer fra besatte områder. Dette er ikke korrekt. EU-aktionen er kun en anbefaling af ikke at handle med israelske selskaber, der arbejder i de besatte palæstinensiske områder. EU-landene fraråder altså handel, men boykotter ikke.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden