Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Regeringen vil nedlægge Irakkommissionen

Danmarks deltagelse i Irakkrigen er »tilstrækkeligt belyst«, skriver Venstre i sit regeringsgrundlag.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Irakkommissionen bliver efter al sandsynlighed nedlagt.

Det står klart, efter Venstre i sit netop offentliggjorte regeringsgrundlag slår fast, at regeringen ønsker at nedlægge den kommission, som SRSF-regeringen nedsatte.

»Regeringen finder, at grundlaget for den danske deltagelse i Irakkrigen og forhold omkring danske soldaters tilbageholdelse af personer under den danske krigsdeltagelse i henholdsvis Irak og Afghanistan allerede er tilstrækkeligt belyst. Regeringen vil derfor nedlægge Irak- og Afghanistankommissionen«, skriver regeringen.

DF og K vil lukke - LA vil måske

Venstre har tidligere krævet kommissionen lukket, men op til valget har partiet ikke villet kommentere, hvad der skal ske med kommissionen. Dansk Folkeparti har dog lagt pres på Venstre og slår i dagens Politiken fast, at partiet ønsker at nedlægge kommissionen.

I dag fastslår også de konservative, at de støtter regeringens plan om at lukke kommissionen.

»Vi synes, det er meget fornuftigt, at vi ikke bruger flere skatteyderkroner på den«, siger K-formand Søren Pape Poulsen til Politiken.

Også Liberal Alliance har tidligere slået på en lukning.

Dermed står Irak- og Afghanistan-kommissionen nu til lukning, efter Venstre-regeringen har skrevet sort på hvidt, at også den ønsker at lukke kommissionen.

Lidegaard har advaret mod lukning

Nu forhenværende udenrigsminister Martin Lidegaard (R) advarer i dagens Politiken - inden det stod klart, at regeringen vil lukke kommissionen - imod en lukning.

»Jeg synes, det vil være en uskik at lukke den, alene fordi det var et meget smalt flertal, der sendte Danmark i krig i Irak. Og hvis det smallest mulige flertal i Folketinget nu beslutter at lukke kommissionen, så står man ikke klar til at tage ansvar for sine egne handlinger og skabe fuld klarhed over, hvad der egentlig foregik i de skæbnesvangre år«, sagde Martin Lidegaard.

Løkke: Vi kan bruge pengene bedre

Til præsentationen af regeringsgrundlaget i Statsministeriet, understreger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) dog, at det ikke er for at gemme oplysninger af vejen, at regeringen nu ønsker at lukke Irakkommissionen.

»Vi er ikke bange for noget. Vi synes bare, vi skal bruge skatteborgernes penge med stor omtanke og fornuft. Det var en politisk beslutning, der lå til grund for Danmarks deltagelse i Irakkrigen, og det er også en politisk begrundelse, der ligger til grund for, at den her kommission er nedsat«, siger Lars Løkke Rasmussen og tilføjer:

»Vi foreslår, at den bliver lukket ned, og så siger vi, at de penge, der ville være blevet kastet efter sådan en kommission, dem tror vi sådan set, at vi bruger meget bedre, hvis vi investerer dem i vores veteraner«.

Irak- og Afghanistankommissionen blev nedsat af den netop aftrådte regering i 2012, men på grund af problemer, kom kommissionen reelt ingen vegne de første år. Det var det, der ledte til skarp kritik og ønsker om lukning fra højrefløjen.

Opdateret med kommentar fra Søren Pape Poulsen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden