Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Valg. To af de tre fly, som Danmark vælger imellem, er amerikanske, mens det sidste bygges i fire europæiske lande. Her ses to F-16-fly, der snart skal pensioneres.
Foto: JOACHIM ADRIAN (arkiv)

Valg. To af de tre fly, som Danmark vælger imellem, er amerikanske, mens det sidste bygges i fire europæiske lande. Her ses to F-16-fly, der snart skal pensioneres.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmarks største våbenhandel: Skatteyderne har betalt over 155 millioner kroner for forarbejdet

Centrale dele af politisk beslutningsgrundlag bliver ikke tilgængeligt, når det gælder indkøb af jagerfly.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når partierne bag forsvarsforliget i løbet af de næste to-tre måneder i en lynproces skal beslutte, hvilke nye jagerfly Danmark skal købe som erstatning for de slidte F-16-fly, vil kun en lille inderkreds af embedsmænd og politikere kende hele indholdet af et årelangt, ekstremt grundigt og dyrt forarbejde.

Forberedelserne til valget mellem de tre kandidater har ifølge Politikens aktindsigt kostet over 155 millioner kroner.

Selve flykøbet vil løbe op i 20-30 milliarder kroner. Beslutningsgrundlaget fra det såkaldte Kampflykontor i Forsvarsministeriet har været tæt på klar siden foråret, men SR-regeringen udskød processen. Nu vil forsvarsminister Carl Holst (V) have truffet en afgørelse i løbet af efteråret.

Han understreger, at det skal være en åben og gennemsigtig proces.

Hensyn til rigets sikkerhed

Vil du offentliggøre hele materialet?

»Jeg fremlægger det, jeg kan fremlægge. Men der vil være en lang række militære, kommercielle og sikkerhedspolitiske faktorer, der skal tages hensyn til«.

SF’s ordfører Holger K. Nielsen kalder omkostningerne til forberedelserne »overdrevne« og vil gå langt for størst mulig åbenhed: »Når man har brugt 155 millioner af skatteydernes penge, så er det rimeligt, at de får indsigt i resultatet«.

Vi skal regne med, at rigtig meget af materialet ryger i arkiverne, hvor det ligger i 30 år, før de bliver åbnet

De øvrige partier bag forsvarsforliget har forståelse for omkostningerne set i forhold til handlens samlede størrelse. De er principielt enige med SF i behovet for åbenhed, men ingen vil udstede løfter.

»Det her er ikke et køb af nye tog, det er militært isenkram, og derfor kan der være hensyn til rigets sikkerhed. Men udgangspunktet er så megen åbenhed som muligt«, siger Henrik Dam Kristensen (S).

Marie Krarup (DF) er enig, men understreger, at »man vil ikke kunne fortælle alt til offentligheden i sådan en handel«.

Et valg mellem USA og Tyskland

To eksperter tvivler på, at offentligheden kommer til at kende de helt centrale dele af beslutningsgrundlaget for ’århundredets våbenhandel’. Beslutningsgrundlaget er delt op i fire søjler: pris, militære forhold, industrisamarbejde og arbejdspladser samt Danmarks sikkerhedspolitiske interesser.

Lektor Jens Ringsmose fra Syddansk Universitet har forsket i købet af F-16-fly:

»Vi skal regne med, at rigtig meget af materialet ryger i arkiverne, hvor det ligger i 30 år, før de bliver åbnet. Det kan der være gode grunde til, men personligt håber jeg, at man fra politisk side har mod nok til i hvert fald at fortælle, hvordan flyene scorede på de fire parametre«.

LÆS LEDEREN

To af de tre fly, som Danmark vælger imellem, er amerikanske, mens det sidste bygges i fire europæiske lande med Tyskland i førersædet.

Jens Ringsmose peger på, at netop valget mellem USA og Tyskland i sig selv vil blive af stor betydning for, hvilket fly der vinder. Men politikerne vil ifølge Ringsmose forsøge at »afpolitisere« deres beslutning og fokusere på tekniske og knap så betændte emner som et valg mellem Tyskland og USA.

Derfor vil der også blive meget begrænset mulighed for at vide, hvad der står i søjlen om den sikkerhedspolitiske betydning af flykøbet.

Umuliggør demokratisk debat

Professor Ole Wæver fra Københavns Universitet kalder forløbet »lukket, glidende og ufokuseret«. Han forventer ligesom Jens Ringsmose, at politiske hensyn til USA og Tyskland bliver meget vigtige for det endelige valg af fly.

»Men det er den slags ting, man helst ikke vil sige højt eller ligefrem sætte på tryk. Man siger i vage vendinger, at det er vigtigt, Danmark står sig godt hos USA. Men hvornår vil det mere konkret give en fordel for Danmark i forhold til, hvis vi købte europæiske fly i stedet? Det tager man nok mundtligt over bordet. Og det umuliggør en demokratisk debat af det nok udslagsgivende argument«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden