»Jeg har altid håbet, at Venstre ville vende tilbage til sine europæiske og værdiliberale rødder. Den tro har jeg desværre ikke længere«, sådan skriver Jens Rohde, der nu tager et opgør med partiet Venstre, som han har været medlem af det meste af sit liv. Politiken TV mødte ham få timer før offentliggørelsen af skiftet til Radikale Venstre. Kilde: Politiken TV / Interview, foto og klip: Johannes Skov Andersen

Politik

Rohde forlader Venstre i protest mod partiets asylpolitik

For tredje gang på en uge mister Venstre en profil. Denne gang er det en af de store fisk, Jens Rohde, der siger fra over for partiets asylpolitik.

Politik

Venstres skeptiske EU-kurs og den stadig strammere tilgang på asylområdet udløser nu et partiskifte af den tunge slags. Venstres mangeårige profil Jens Rohde melder sig ud af partiet i protest og går til de radikale.

Udmeldelsen sker efter mange års hård kritik af V-toppen fra Rohde, der senest i 2014 blev genvalgt til Europaparlamentet for Venstre. Samtidig er han partiets viceborgmester i Viborg byråd og har en fortid som Venstre-spydspids. I starten af 00’erne var han politisk ordfører. Men nu har Rohde fået nok.

»Da jeg for halvandet år siden gik til kamp for at få Kristian Jensen som formand i Venstre, brugte jeg argumentet, at vi var ved at ligne DF light. Dengang havde jeg aldrig forestillet mig, at Venstre skulle være forfatter til de forslag, der så er kommet nu«, siger Jens Rohde med henvisning til de omfattende stramninger af asyl- og udlændingepolitikken, som V-regeringen har gennemført og varslet de seneste måneder.

Jens Rohde mener, at Venstre dybest set har lagt sig alt for tæt på DF.

»DF’s holdninger er helt legitime. Men jeg kan ikke forstå, hvorfor vi skal kopiere dem«, siger Rohde, som mener, at oprøret stikker dybere, end det fremgår udadtil.

»Jeg ved, at der er mennesker i Venstre, som deler mine synspunkter. Jeg ved også, at de er i folketingsgruppen«, siger han om det håb, han selv har haft for sit gamle parti indtil nu.

»Der har været håb. Men på et tidspunkt brænder det jo ud. Jeg melder mig ikke bare ud. Jeg melder mig ind i Radikale Venstre. Det er der behov for«, siger han.

Jens Rohde advarer om, at der er sket et generelt »værdiskred« i borgerlig blok.

»Hvis jeg ser ud over blå blok i dag, er der ikke flere liberale grundprincipper i det, der foregår, end der er russere i en russisk salat«, siger han.

»Jeg er nødt til at stå op for det, jeg tror på«

Hverken skepsissen over for EU eller de seneste tre markante lovpakker med stramninger af asyl og udlændingepolitikken kan Jens Rohde se sig selv i.

»Jeg er nødt til at stå op for det, jeg tror på, og det, jeg mener. Det er ikke et karrierevalg. Med al respekt for Radikale Venstre. Jeg sidder lige nu med 12 mandater for bordenden hos Venstre i byrådet. Det er et nødvendigt valg. Danskerne må mene, hvad de vil, om mit valg. Det, som jeg mener, føler jeg bedst repræsenteret hos Radikale Venstre«

Jens Rohde mener, at dele af regeringens stramninger »skaber flere problemer, end de løser«. Dermed er han helt på linje med de radikales partileder, Morten Østergaard, som er svært begejstret for nyheden om det nye medlem.

»Vi er glade for at få et medlem af Europaparlamentet og en stor politisk personlighed som Jens Rohde. Men jeg er jo i særlig grad glad for argumentationen bag hans valg. Der er brug for at vise, at Danmark kan ledes på en anden måde, når det handler om internationalt udsyn, om tilliden til hinanden og om at håndtere flygtningekrisen«, siger han og kalder det »en stærk anbefaling« for sit eget partiprojekt.

»Jeg oplever, at det, vi forsøger, netop er årsagen til, at Jens springer ud som radikal«.

Vestager byder ham varmt velkommen

Også den tidligere leder Margrethe Vestager byder Rohde velkommen:

»De bedste to ord i den anledning er: Varmt velkommen«, siger hun.

For en uge siden var det folketingskandidat Kåre Traberg Smidt, der meldte sig ud i protest, og midt på ugen stemte endnu en folketingskandidat i. Michael Jellesmark, der også er tidligere medlem af hovedbestyrelsen, gik til Alternativet ligesom Traberg Smidt.

Næstformand er ikke enig

Venstres næstformand, Kristian Jensen, er ikke enig i eksmedlemmernes kritik.

»Vi har en udlændingepolitik, der går på to ben. Det er et tab for Venstre, hver gang et medlem forlader Venstre, og det er naturligvis også et tab, når nogle, der er valgt på Venstre-stemmer og dermed har et Venstre-mandat, forlader Venstre«.

Er det urimeligt, at Jens Rohdes mandat nu går til et andet parti?

»Jens Rohde må gøre op med sin egen samvittighed, hvorledes han ønsker at forlade Venstre«.

Kroniken:

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce