Folketinget. Folketingspolitikere tjener i dag omkring 660.000 kroner om året, mens ministre hæver mellem 1,17 millioner kroner og 1,46 millioner kroner om året.
Foto: Joachim ADRIAN (arkiv)

Folketinget. Folketingspolitikere tjener i dag omkring 660.000 kroner om året, mens ministre hæver mellem 1,17 millioner kroner og 1,46 millioner kroner om året.

Politik

Store lønstigninger er på vej til Folketing, ministre og borgmestre

Folketingsmedlemmer og ministre skal have 15 pct. mere i løn - til gengæld skæres pensionen. Det er blandt anbefalingerne fra Vederlagskommissionen.

Politik

Ministre, politikere på Christiansborg og borgmestre kan meget vel se frem til en klækkelig lønforhøjelse.

I hvert fald hvis det står til den kommission, som har til opgave at kulegrave politikernes løn- og pensionsforhold – den såkaldte Vederlagskommission.

Ifølge flere kilder i og uden for kommissionen med kendskab til ekspertgruppens anbefalinger, som Politiken har talt med, vil man blandt andet foreslå at hæve lønnen for folketingspolitikere og ministre med omtrent 15 pct.

Derudover står borgmestre ifølge Politikens oplysninger til et lønhop på 30 pct. og forventes derfor at følge byrådspolitikere og regionsrådsmedlemmer, der i 2014 fik en lignende stigning på 29,2 pct.

Folketingspolitikere tjener i dag omkring 660.000 kroner om året, mens ministre hæver mellem 1,17 millioner kroner og 1,46 millioner kroner om året.

Forståeligt upopulære

Lønstigningen til politikerne bygger på lønstatistikker fra de sidste årtier. Kommissionens beregninger viser, at eksempelvis politikere er steget mindre i løn sammenlignet med en afdelingschef i den offentlige sektor.

Kommissionen har tidligere departementschef og DR-formand Michael Christiansen i spidsen. Om Politikens oplysninger svarer han:

»Jeg vil henvise til, at det af kommissoriet fremgår, at vi skal inddrage samtlige elementer i den samlede vederlæggelse af politikere. Jeg kan bekræfte, at det er inden for de rammer, vi arbejder. Mere vil jeg ikke kommentere«.

Det er positivt, hvis pensionsforholdene kommer ned på et mere normalt niveau. Men det, jeg har svært ved at forstå, er, hvorfor det er nødvendigt at sætte politikerne op i løn

Men pengetræerne ser ikke ud til at vokse ind i himlen på Slotsholmen. Siden juni 2014 har kommissionen også kigget nærmere på politikeres og ministres udskældte eftervederlag og pensionsforhold.

Senest fik tidligere forsvarsminister Carl Holst (V) kritik for at tage imod 833.040 kroner i eftervederlag fra sin formandstid i Region Syddanmark, samtidig med at han fik over 1 million kroner i løn som minister.

Ligeledes vakte det kritik, da Socialdemokraternes Mogens Lykketoft sidste år satte sig i formandsstolen for FN’s Generalforsamling og samtidig kunne hæve 23.000 kroner i ministerpension om måneden.

Se hvad politikerne tjener i 29 lande verden over.

Regler som disse er svære at forsvare i offentligheden, forklarer professor ved Statskundskab på Aarhus Universitet Peter Munk Christiansen, der kalder området særdeles følsomt.

»Ministres og folketingsmedlemmers løn har være forståeligt upopulære – og meget uigennemskuelige. Det er et meget følsomt emne, som kalder på en normalisering«.

Politisk flertal bag anbefalinger

Ifølge kilder i kommissionen forventer man at ændre politikernes pensionsordninger, så de i højere grad minder om en almindelig arbejdsmarkedspension, hvor man optjener omtrent 17-18 pct. af grundlønnen. Ifølge Politikens oplysninger står den lavere pension først til at gælde for politikere valgt fremover.

Samtidig leger man med tanken om at anbefale et ’gyldent håndtryk’ – en engangsudbetaling svarende til et års løn – til alle politikere, der vinker farvel til ministerkontoret eller en plads i Folketinget. Men det er endnu ikke endeligt på plads internt i kommissionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er endnu uvist, om kommissionens anbefalinger vil koste statskassen ekstra kroner, da opgangen i løn og nedgangen i pension kan forventes at udligne hinanden for nogle politikere.

Ud over løn, pension og eftervederlag vil kommissionen foreslå justeringer på en række andre områder.

Så sent som i december stemte et flertal i Folketinget imod et forslag fra Enhedslisten om at forbyde dobbeltløn til politikere, så man eksempelvis ikke kan få eftervederlag og ministerløn samtidig.

»Det er positivt, hvis pensionsforholdene kommer ned på et mere normalt niveau. Men det, jeg har svært ved at forstå, er, hvorfor det er nødvendigt at sætte politikerne op i løn. Det er i forvejen en ret klækkelig løn, man tjener«, siger retsordfører for Enhedslisten Pernille Skipper.

Et bredt flertal i Folketinget – bestående af V, S, R, K og SF – har allerede givet håndslag på, at de vil stemme for kommissionens anbefalinger, uanset hvad de fremlægger. I Venstre vil fungerende politisk ordfører Jacob Jensen ikke forholde sig konkret til Politikens oplysninger:

»Men vi har sagt, at vi stemmer ja til det, kommissionen kommer med«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce