SU-krav. De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, vil ændre SU-systemet. Regeringen »udelukker intet på forhånd«.
Foto: Mathias Christensen

SU-krav. De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, vil ændre SU-systemet. Regeringen »udelukker intet på forhånd«.

Blå partier åbner for ændringer i SU

Der bør stilles flere krav til de studerende, mener de Konservatives formand, Søren Pape Poulsen.

Politik

Mens flere partier i blå blok åbner for at ændre det danske SU-system, vil regeringen ikke afvise noget på forhånd.

I et interview med Politiken forklarer de konservatives formand, Søren Pape Poulsen, at man i fremtiden bør stille flere krav til studerende på SU.

»Der er, som om vi herhjemme tror, at bare vi stryger folk nok med hårene og sender en check, så går det nok alt sammen«, siger Søren Pape.

Derfor bør regeringen i Papes øjne være med til at kigge »fordomsfrit« på, hvordan man kan ændre SU-systemet.

Ifølge Politikens oplysninger har Konservative nedsat en intern arbejdsgruppe, der arbejder på forslag til et nyt SU-system. De undersøger blandt andet muligheden for på sigt at flytte midler fra SU til undervisning og forskning. Det kunne betyde, at SU’en blev sat ned, og de studerende i stedet skulle kunne låne mere. Midlerne vil de konservative i stedet bruge på at styrke universiteterne og forskningen. Ifølge Politikens kilder er planen ikke at finde besparelser, der kan bruges til for eksempel skattelettelser.

»Når vi har så mange mennesker uden for arbejdsmarkedet, som vi har, er det også et resultat af, at vi glemmer at stille nogle krav i vores samfund, fra børnene er helt små. Vi tror, vi kan blive ved med at bevare det samfund, vi har nu, ved bare at lade stå til. Det kan vi efter min bedste overbevisning simpelthen ikke«, forklarer Søren Pape Poulsen.

Nyt SU-system

De seneste år har flere modeller til et nyt SU-system været nævnt på Christiansborg. Én model består i at begrænse eller helt skrotte adgangen til det 6. år med SU. En anden model består i at omlægge SU på kandidatuddannelsen til et lån, som man senere betaler tilbage.

I Liberal Alliance nævner uddannelsesordfører Henrik Dahl, at en tredje mulighed kunne være at begrænse SU på ungdomsuddannelserne:

»Der er ingen tvivl om, at det nuværende SU-system ikke er særlig smart. Det virker ikke efter hensigten, det er dyrt og uhensigtsmæssigt. Skal det laves om? Ja, det mener vi jo, men det er en meget svær øvelse, som måske bedst løses i en større reform af uddannelsessystemet«, siger han.

Der er ingen tvivl om, at det nuværende SU-system ikke er særlig smart

Han mener, at det kunne være fornuftigt at se på SU-systemet i forbindelse med regeringens kommende 2025-plan. Om statsminister Lars Løkke Rasmussen i den forbindelse selv samler handsken op, er ifølge kilder tæt på regeringen endnu uafklaret. Præcise hvilke politiske emner, som skal inddrages i regeringens kommende 2025-plan, er ikke endeligt fastlagt, forklarer kilder tæt på forløbet.

LÆS ANALYSE

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V). Uddannelsesordfører Anni Matthiesen (V) forklarer, at Venstre ikke er et parti, der har fredet SU’en. Men en reform er ikke lige på trapperne, understreger hun.

»Det er fint, at andre partier spiller forslag på banen, og det lytter vi til. Vi udelukker ikke noget på forhånd. Her og nu har vi ingen aktuelle planer om en SU-reform. Vi står med mange store udfordringer – herunder flygtningeproblematikken og trepartsforhandlinger. Tingene skal tages i den rigtige rækkefølge«, siger Anni Matthiesen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Stryg 6 års SU

I sidste uge meldte formandskabet i Danske Professionshøjskoler sig på banen med et forslag om netop at flytte penge fra et »generøst« SU-system til en »halvslatten« uddannelseskvalitet.

Stina Vrang Elias, administrerende direktør i tænketanken DEA, der arbejder for kloge investeringer i uddannelse, forskning og innovation, har flere gange været fortaler for, at man fra politisk hold kigger på, hvor mange penge man bruger på SU vs. uddannelse. Hun peger blandt andet på forslaget om at stryge muligheden for 6 års SU.

UDDANNELSESSYSEMET

»Selvfølgelig skal man have dispensation, hvis man selv eller ens mor bliver syg, men jeg kan ikke se, hvorfor man per definition skal have et sjette SU-år«, siger Stina Vrang Elias, der dog understreger, at præmissen for diskussionen er, at pengene ryger tilbage til sektoren, hvor de f.eks. kunne bruges til at udvikle uddannelserne.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce