Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Utåleligt Ifølge Inger Støjberg kan utålelige vilkår gøre, at myndighederne har styr på, hvor personer på tålt ophold er.
Foto: PETER HOVE OLESEN (arkiv)

Utåleligt Ifølge Inger Støjberg kan utålelige vilkår gøre, at myndighederne har styr på, hvor personer på tålt ophold er.

Politik

Derfor vil Støjberg gøre livet utåleligt for folk på tålt ophold

Utålelige vilkår skal ifølge Støjberg gøre, at myndighederne ved, hvor personer på tålt ophold er.

Politik

Udlændinge og integrationsminister Inger Støjberg (V) indledte her til formiddag forhandlingerne med Folketingets partier om at stramme forholdene for person på såkaldt tålt ophold.

Personer på tålt ophold er personer, der af den ene eller anden grund – ofte kriminalitet - er udvist af Danmark, men da de danske myndigheder vurderer, at det kan være til fare for dem at blive hjemsendt, får de lov at være her på tålt ophold. Det betyder eksempelvis hyppig meldepligt til politiet, så de danske myndigheder ved, hvor de er, hvis de en dag vurderes at kunne hjemsendes.

Forud for forhandlingerne har Støjberg foreslået skærpede sanktioner som elektronisk fodlænke, hvis de bryder meldepligten, men ikke mindst vil hun flytte de nuværende 69 personer på tålt ophold fra Center Sandholm til Kærshovedgaard i en plantage i Jylland - langt deres familier. Det skal ifølge ministeren gøre det så utåleligt som overhovedet muligt at være på tålt ophold, har hun forklaret.

Og det er ministerens udgangspunkt forklarer hun på vej ind til forhandlingerne.

»Vi har med dybt kriminelle mennesker at gøre. Det er krigsforbrydere, det er mordere, det er voldtægtsmænd, som vi ikke kan sende ud af landet, og derfor bliver vi nødt til at tåle dem. Men det skal også være sådan, at vi har fuldstændig tjek på, hvor de er, og det har man ikke haft indtil videre«.

Har udstået fængselsstraf

Hvorfor de pågældende har fået en udvisningsdom kan variere meget. Fra fængselsdomme på under et år til lange fængselsstraffe. Fængselsstraffe, som de har udstået men altså fået en udvisningsdom oveni, som altså ikke kan effektueres.

Er det er et mål for dig, at vilkårene på tålt ophold skal være en ekstra straf i sig selv for de her folk?

»Det er et mål for mig, at de mennesker, der er på tålt ophold, ved vi præcist hvor er. Og ja, jeg har tidligere sagt, at tålt ophold skal være så utåleligt som over hovedet muligt«.

Hvorfor skal det det?

»Fordi det er uønskede mennesker i Danmark. Og det er jo mennesker, som oveni den fængslesstraf, de har fået, også er blevet dømt til udvisning. Så kan de af den ene eller anden grund ikke blive udvist – for eksempel fordi de står til tortur eller forfølgelse i deres eget hjemland – og så må vi så tåle dem her. At prøve at give et billede af, at de mennesker her er nogle af de milde forbrydere i Danmark - så begår man altså en stor fejl. De er alle dømt til udvisning«.

Hvorfor skal det være utåleligt for dem at være her, hvis I selv vurderer, at de ikke kan udsendes, og de har udstået deres straf. Hvad skal det nytte, at det skal være utåleligt for dem at være i Danmark?

»Det skal nytte det, at vi ved præcist, hvor vi har dem. Det har vi ikke vidst indtil videre. Hvis vi tager en mand som for eksempel Danny Abdalla, så går han jo nærmest og koketterer med, at han bryder loven meget ofte. At han ikke overholder sin meldepligt. Og det skal vi da ikke finde os i. Det er uønskede mennesker i Danmark – de er blevet dømt til udvisnig. Så kan de ikke blive sendt hjem af den ene eller anden grund, og så er det da ikke for meget forlangt, at vi præcis ved, hvor vi har dem«.

Men at det er så utåleligt som overhovedet muligt for dem at være, her har vel ikke noget at gøre med, om man har styr på hvor de er. Hvis man vil have styr på hvor de er, så er det vel meldepligt, fodlænke og den slags. Men at det i sig selv skal være et mål, at det er utåleligt for dem, deres liv, hvad har det at gøre med, at man ved, hvor de er?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»At de er uønskede i Danmark. De er faktisk blevet dømt for så grove forseelser, så de er blevet udvist af Danmark. Og så kan vi bare se, at der er nogle af dem, der nærmest gør grin med det danske samfund. Det skal vi ikke finde os i«.

Det at livet er utåleligt for dem, gør det, at vi har styr på, hvor de er? Jeg forstår ikke helt den sammenhæng?

»Det forstår jeg nu godt«, forklarer Inger Støjberg.

Ud over straffelovsovertrædelser i Danmark kan man eksempelvis også havne på tålt ophold, hvis myndighederne vurderer, at man kan være til fare for statens sikkerhed.

Dagens møde var et såkaldt sættemøde. Partierne bortset fra de radikale, Enhedslisten og Alternativet forhandler efter planen videre i løbet af denne uge.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce