angreb. Søren Pind mener, at debatten er blevet for ekstrem.
Foto: CICILIE S. ANDERSEN

angreb. Søren Pind mener, at debatten er blevet for ekstrem.

Politik

Pind går til angreb på højrefløjen

Højrefløjens krigeriske retorik om islam bidrager til at øge risikoen for terrorangreb, mener justitsminister Søren Pind (V). Han forstår ikke Danmarks problemer, svarer DF.

Politik

Når politikere og debattører på højrefløjen advokerer for, at Danmark og Vesten befinder sig i krig med islam som generelt fænomen, og når højreorienterede kommer med rabiate, antimuslimske indlæg på sociale medier, er de med til at øge risikoen for terrorangreb fra forstyrrede mennesker på begge sider af islamdebatten.

Sådan lyder advarslen fra justitsminister Søren Pind (V), der sommeren igennem er blevet kritiseret for at være for blødsøden i islamismedebatten af fremtrædende debattører som Berlingske-blogger Eva Agnete Selsing, samfundsdebattør og teolog Katrine Winkel Holm og erhvervsfolk som Ole P. Kristensen.

På sin facebookprofil gjorde Pind efter terrorangrebet i Nice gældende, at vi ikke er i krig med islam, for en sådan krig ville aldrig slutte. Det fik f.eks. Katrine Winkel Holm til i Jyllands-Posten til at beskrive justitsministerens holdning som udtryk for »magelighed, slaphed, selvopgivelse«.

Søren Pind mener, at debatten er blevet så ekstrem, at »det for os i Venstre er tid til at trække en grænse«. Og han mener, at de yderligtgående forslag kan få frygtelige følgevirkninger.

Jeg synes, at Søren Pind på mange måder har overrasket negativt, efter han er blevet justitsminister. Det er, som om han ikke længere forstår Danmarks og hele Europas problem

»Nogle af de ting, som den yderste højrefløj vil have os til at gøre, fremelsker nogle af de her typer. Og det er problematisk«, siger Søren Pind.

Han nævner folk som den norske massemorder Anders Breivik og den 18-årige iransk-tyske gerningsmand bag sommerens terrorangreb i München, der begge hentede inspiration på den yderste højrefløj.

Pind påpeger, at hans analyse deles af myndighederne: »Her taler jeg også som øverste chef for efterretningstjenesten. Der er ikke nogen tvivl om, at det er analysen i forhold til den del, der handler om, at fløjene følger med«, siger Pind.

LÆS OGSÅ

Den onde debatspiral er anført af islamisterne, understreger Pind, men tilføjer: »Den yderste, yderste højrefløj følger med, og i den proces påvirker man også psykisk syge mennesker, som har behov for et entydigt klart rum, man kan være i. Hvor man kender alle regler, hvor man ved, hvad man skal«, siger Søren Pind.

Katrine Winkel Holm påpeger, at »folk råber højt i debatten, fordi de er bekymrede«. Hun beskylder Pind for at begå et »associationstrick« ved at gøre dem, der advarer til en del af problemet.

»Han siger, at jo mindre man taler om de her ting, jo bedre er det. Skurken bliver så den frie debat. Det er et meget sørgeligt sted at se Søren Pind ende«, siger hun.

Jeg oplever, at nogle fra den yderste højrefløj har indgået en uhellig alliance med islamisterne

Søren Pind nævner, at højreorienterede på hans facebookvæg har skrevet om behov for en »endelig løsning« på problemet med islam.

Han nævner desuden, at sommeren har vist en stribe eksempler på, hvad han kalder »trumpisme« i dansk politik. Han vil ikke svare, om det blandt andet er rettet mod regeringens støtteparti Dansk Folkeparti. »Folk må selv regne ud, hvem jeg sigter til«, siger han.

Pind har overrasket negativt

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, opfordrer Pind til at skelne skarpt mellem, hvad debattører hos etablerede medier skriver – og så yderligtgående forslag om ’endelige løsninger’.

»Hvis vi går ind på Søren Pinds tankegang, skal vi tie om det, som ligger os utroligt på hjerte, og som vi efter min opfattelse siger på en ordentlig måde. At det medfører vanvidsting på Facebook, kan aldrig blive vores problem. Jeg synes, at Søren Pind på mange måder har overrasket negativt, efter han er blevet justitsminister. Det er, som om han ikke længere forstår Danmarks og hele Europas problem«, siger Søren Espersen, der denne sommer har argumenteret for et midlertidigt stop for muslimsk indvandring.

LÆS OGSÅ

Den konservative udenrigsordfører, Naser Khader, mener derimod, at justitsminister Søren Pind har en pointe.

»Jeg oplever, at nogle fra den yderste højrefløj har indgået en uhellig alliance med islamisterne. Når jeg f.eks. siger, at der er et potentiale i at reformere og gøre islam mere fredelig, så siger islamisterne, at det ikke kan lade sig gøre. Den yderste højrefløj siger det samme. At islam ikke kan reformeres. De bruger samme argumentation, men du løser ikke udfordringen ved at sigte til alle muslimer som religion«, siger Naser Khader.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce