Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

politik. På et pressemøde i dag fremlagde partileder Pernille Vermund Nye Borgerliges politik. Det sker, fordi partiet mener, at det nu har indsamlet de nødvendige underskrifter til at stille op til Folketinget.
Foto: Jens Dresling

politik. På et pressemøde i dag fremlagde partileder Pernille Vermund Nye Borgerliges politik. Det sker, fordi partiet mener, at det nu har indsamlet de nødvendige underskrifter til at stille op til Folketinget.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

V og K: Nye Borgerlige har et andet menneskesyn end vores

De potentielle samarbejdspartnere i blå blok ser forskelligt på noget så grundlæggende som menneskesynet hos Nye Borgerlige.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selv om Nye Borgerlige efter et valg kan blive en del af det parlamentariske grundlag for blå blok, så gør både Venstre og de konservative det allerede nu klart, at de to gamle partier på har et andet menneskesyn end det nye parti.

»Det er ikke et menneskesyn, jeg deler«, siger fungerende politisk ordfører Jacob Jensen (V).

Det er blandt andet Nye Borgerliges politik om, at muslimer ikke må bære tørklæde på skoler og på offentlige arbejdspladser, der udgør et »anderledes menneskesyn«, fordi forslaget er uforeneligt med den frihed for den enkelte, som Venstre værdsætter, forklarer han.

»Hvis folk vil leve på en bestemt måde med eller uden tørklæde, og det i øvrigt ikke har nogen deciderede udfordringer i forhold til en given funktion, som man skal løfte i samfundet, så må folk leve, som de vil. Og det skal jeg som politiker være den sidste til at blande mig i«, siger Jacob Jensen.

Er det et bekymrende menneskesyn?

»Det er bare et anderledes menneskesyn. Jeg er bare ikke enig i det. Jeg skal ikke gøre mig til dommer over, hvad der er bekymrende, og hvad der ikke er bekymrende. Det må folk jo selv om, og det er jo op til vælgerne sidste ende«, siger Jacob Jensen, der tilføjer, at ingen mandater »lugter værre end andre«.

LÆS MERE

Selv om de konservative i udgangspunktet er klar til at tale med alle, så ser partiformand Søren Pape på nuværende tidspunkt ingen store perspektiver i at samarbejde med det nye parti, der ellers ledes af det tidligere konservative folketingskandidat, Pernille Vermund.

»Problemet er bare, at der ikke er ret meget, vi er enige om. Jeg skal ikke kunne udelukke, at der er noget, vi kan samarbejde med dem om. Det skal ikke handle om, hvem de er, men om sagen. Men jeg tror, der bliver langt mellem snapsene for nu at sige det sådan«.

Hvad mener du om Nye Borgerliges menneskesyn?

»Jeg tror, at man som parti skal passe meget på med at gøre sig til dommer over andre partiers menneskesyn. Jeg kan bare konstatere, at det er meget forskelligt fra mit«, siger Søren Pape.

Kilde: Ritzau

For de konservative er det blandt andet Nye Borgerliges forslag om, at knytte retten til offentlig forsørgelse til dansk statsborgerskab, der skurrer i ørerne.

Hvis det skal være et alment gældende princip, så kan det betyde, at der ikke venter for eksempel dagpenge til en håndværker fra Tyskland, der har arbejdet mange år i Danmark, eller en person fra USA, der er gift med en dansk statsborger, men som har bevaret sit amerikanske statsborgerskab, påpeger Søren Pape.

»Så er man åbenbart ikke så meget værd«, bemærker han og forklarer, at de konservatives menneskesyn bygger på ideen om, at »ethvert menneske har værdi«, hvilket igen betyder, at man skal »respektere mennesker, uanset hvad de tror på, og hvad hudfarve de har«.

På et pressemøde i dag forklarede Pernille Vermund om sin fortid i de konservative, hvor hun ikke opnåede valg til Folketinget, at partiet er gået i en anden retning end den, som hun selv går ind for.

Søren Pape »repræsenterede en anden del af Det Konservative Folkeparti end jeg, og et par af dem, der sidder i Folketinget i dag, repræsenterer«, sagde hun. Det stiller Søren Pape sig uforstående over for.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg konstaterer, at der ingen grænser er for Pernille Vermunds uvidenhed om Det Konservative Folkeparti«, siger han.

DF: Venstre er radikale

Under Folketingets åbningsdebat i 1999 ytrede daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) de senere så berømte ord om, at Dansk Folkeparti i hans øjne aldrig ville blive stuerent. I dag vil udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) da heller ikke tage afstand fra Nye Borgerlige. I stedet fremhæver han, at partiet på flere punkter har kopieret DF's politik.

»Jeg har det meget svært med den diskussion omkring menneskesyn. Men når Nye Borgerlige siger, at islam skal spille en mindre rolle i det danske samfund, så tror jeg, at de fleste ved, at det er et gammel DF-synspunkt. Når Nye Borgerlige siger, at man skal forbyde tørklæder, så tror jeg, at de fleste ved, at det er et DF-synspunkt. Og så vil jeg sige, at Venstre på mange måder er et radikalt parti«, siger han.

I Nye Borgerlige afviser medstifter og næstformand Peter Seier Christensen, at partiet knægter den personlige frihed eller tillægger nogle mennesker mere værdi end andre.

»Der er ikke nogen, der er mere værd end andre. Vi siger ikke, at danskere er bedre end alle mulige andre. Vi siger bare, at vi har Danmark, vores nationale fællesskab og nogle rettigheder som danske statsborgere«, siger han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden