Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Den ansvarlige minister, Inger Støjberg, afviser at stille op til interview, men understreger i et skriftligt svar, at regeringen »arbejder hårdt for at sikre, at de, der ikke har ret til at opholde sig i Danmark, bliver sendt ud«.
Arkivfoto: Jens Dresling

Den ansvarlige minister, Inger Støjberg, afviser at stille op til interview, men understreger i et skriftligt svar, at regeringen »arbejder hårdt for at sikre, at de, der ikke har ret til at opholde sig i Danmark, bliver sendt ud«.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark har hemmelig aftale med Somalia om at kunne udsende max 12 om året

Mens Danmark behandler flere hundrede sager, vil Somalia kun tage imod en brøkdel. Hjemsendelsesaftale med Somalia er mundtlig og indgået med en tidligere somalisk regering, viser fortrolige oplysninger.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere hundrede somaliere kan komme til at sidde på et dansk udrejsecenter de næste mange år.

For mens de danske udlændingemyndigheder i øjeblikket genbehandler 800 somalieres opholdsgrundlag og foreløbig har besluttet at udvise 57, vil Somalia maksimalt tage imod 12 personer fra Danmark om året.

Det fremgår af fortrolige oplysninger fra Udlændinge- og Integrationsministeriet om Danmarks hjemsendelsesaftale med Somalia, som Politiken kender indholdet af. Oplysningerne løfter for første gang sløret for det konkrete indhold i Danmarks aftale med Somalia og blev i slutningen af marts leveret til Folketinget på et lukket møde.

Ifølge Dansk Flygtningehjælp er det helt »uholdbart«, at Danmark behandler flere hundrede sager, når regeringen på forhånd ved, at der kun kan hjemsendes 12 om året.

»Det vil jo betyde, at rigtig mange mennesker vil sidde fast på et udrejsecenter i årevis«, siger asylchef Eva Singer.

I sig selv lyder en mundtlig aftale med et land som Somalia helt absurd

Usikker mundtlig aftale med Somalia

Tidligere på året kunne Politiken skrive, at Danmark havde en »uformel« hjemsendelsesaftale med Somalia. Men hvad den præcis gik ud på, holdt regeringen skjult for Folketinget og offentligheden.

Men et fortroligt notat fra Udlændingeministeriet viser nu, at aftalen med Somalia ikke er skriftlig, men derimod mundtlig. Det viser sig også, at aftalen er indgået med en tidligere somalisk regering og ikke den siddende. Aftalen blev indgået på et møde i maj 2016, hvor en delegation fra Somalias daværende regering var i København.

I begyndelsen af 2017 blev der i Somalia indsat en ny regering, som ifølge seniorforsker Peter Albrecht fra Dansk Institut for Internationale Studier er i gang med et »totalt systemskifte« og udskiftning af størstedelen af embedsværket.

Det er derfor tvivlsomt, om aftalen reelt kan bruges i dag, vurderer han.

»Med min viden om, hvor ustabilt det bureaukratiske system i Somalia er, og taget i betragtning at der er kommet en ny regering til, kan jeg ikke forestille mig, at sådan en aftale på nogen måde kan hives frem i dag. I sig selv lyder en mundtlig aftale med et land som Somalia helt absurd«, siger Peter Albrecht, som netop er hjemvendt fra en arbejdsrelateret rejse i Somalia.

Støjberg: Udsendelser fortsætter

På trods af det beskedne antal hjemsendelser og usikkerheden om selve værdien af aftalen med Somalia vil regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet fortsætte med at genbehandle de mange sager om somalieres opholdsgrundlag i Danmark.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) afviser at stille op til interview. Ministeriet vil ikke kommentere den konkrete aftale, men oplyser, at man »gennem længere tid har arbejdet på at etablere et samarbejde med Somalia«, hvilket »foregår i fortrolighed efter ønske fra de somaliske myndigheder«.

I et skriftligt svar understreger Inger Støjberg, at regeringen »arbejder hårdt for at sikre, at de, der ikke har ret til at opholde sig i Danmark, bliver sendt ud«.

Somalia er blandt verdens mest korrupte lande, og det vides ikke, hvad regeringen har tilbudt Somalia til gengæld. Det vides heller ikke, i hvilket omfang den nye regering i Somalia vil godkende aftalen, eller om man fortsat har kontakt.

Hverken Enhedslisten, Alternativet eller SF vil be- eller afkræfte Politikens oplysninger, da de er af fortrolig karakter. Men gennemgangen af de 800 sager bør »afbrydes«, mener de tre partier.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden