Udlændinge og integrationsminister Inger Støjberg i samråd om ulovlig instruks om adskillelsen af asyl-ægtepar.
Foto: Jens Dresling (arkiv)

Udlændinge og integrationsminister Inger Støjberg i samråd om ulovlig instruks om adskillelsen af asyl-ægtepar.

Politik

Støjberg: Topforsker har brudt reglerne og skal have sin straf

Men så skal reglerne også laves om, mener udlændingeminister Inger Støjberg. Hun ved dog ikke, hvad der konkret skal ændres

Politik

Den amerikanske professor Brooke Harrington har brudt reglerne og skal have sin straf, da hun uden tilladelse har holdt oplæg om skatteunddragelse for SKAT og Folketingets skatteudvalg.

Det fastholder udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), som til gengæld også vil lave reglerne om. Det forklarer hun i interview med Politiken.

Brooke Harrington er blevet politianmeldt af Styrelsen for International Rekruttering (SIRI), fordi hun har holdt oplæg om sin forskning for SKAT og Folketingets skatteudvalg. Har SIRI begået en fejl?

»Nej, det har de ikke. Det er sådan – og skal være sådan i fremtiden – at man selvfølgelig skal have en gyldig arbejdstilladelse for at arbejde i Danmark. Men tiden er kommet til at kigge på, om reglerne er tidssvarende. Det giver god mening at lade en professor, der kommer til landet, holde foredrag, være censor eller andet, der er relevant for hendes arbejde. Men som reglerne er nu, er det fuldstændig korrekt håndteret af Siri«, siger Inger Støjberg.

Hvorfor nu?

Men så undrer det mig, at Brooke Harrington ikke er blevet anmeldt før. Hun siger, hun har holdt foredrag i syv år i Danmark uden problemer. Men nu i det ottende år bliver hun pludselig anmeldt. Hvordan kan det være?

»Det hænger højst sandsynligt sammen med, at vi er begyndt med i langt højere grad at sammenkøre registre. Det kan sagtens være, der gennem tiderne har været folk, der har begået ulovligheder på den her måde og arbejdet ud over det, de har haft tilladelse til. Men at de ikke er blevet opdaget.  I virkelighedens verden kan man sige, at styrelsen nu har fået andre redskaber og brugt de redskaber, som de skal. Men det ændrer ikke på, at vi måske skal ændre loven«.

SIRI oplyser i en mail til Politiken, at styrelsen siden 2010 har haft mulighed for at foretage opslag i indkomstregistret i forbindelse med sagsbehandling. Siden efteråret 2014 har man sammenkørt registre i kontrolarbejdet. Det forklarer altså ikke, hvorfor Brooke Harrington først i oktober 2017 bliver politianmeldt.

Der må være mange professorer som Brooke Harrington. Alene på Københavns Universitet har de 700 forskere fra ikke EU-lande ansat. Hvis SIRI skal ud og politianmelde alle dem, der engang i mellem holder et oplæg eller et foredrag, så er det rigtig mange sager, vi står med.

»Ja. Det forudsætter selvfølgelig, at de har holdt foredrag«, siger Inger Støjberg.

»Men det ændrer ikke på, at jeg vil søge opbakning i Folketinget til at få kigget på de her regler, så vi netop kan bruge professorer, der kommer til Danmark, i flere sammenhænge, til for eksempel at holde foredrag. Jeg ved også, hun konkret har været i skatteudvalget på et tidspunkt. Og det giver jo god mening, i og med hun har en meget stor viden på skatteområdet«.

Men hvad skal laves om?

I søndags indgik regeringen en erhvervs- og iværksætteraftale. Deri står, at I ’har en ambition om at styrke danske forskningsinstitutioners muligheder for at tiltrække og fastholde højt kvalificeret forsknings- og udviklingsmedarbejdere fra udlandet’. Hvordan harmonerer de nuværende regler med den ambition?

»Det er derfor, jeg siger, tiden er kommet til, vi kigger på, om der skal nogle justeringer til. For helt grundlæggende er det vigtigt at fastholde, at man skal have en arbejdstilladelse, hvis man skal arbejde i Danmark. Men vi skal også udnytte de kompetencer, folk kommer her med, til fog eksempel foredragsvirksomhed«.

Hvad kunne du godt tænke dig, blev ændret eller lempet i reglerne?

»Jeg vil søge opbakning i Folketinget til at få det ændret, så en professor som hende kan holde foredrag. Hun kan være censor. Hun kan bidrage med den viden, hun nu har, og at hun jo dermed kan gøre os alle sammen klogere«.

Bøder til oboister og studerende

I september 2016 fik den australske oboist Rachel Bullen 33.000 kr. i bøde, fordi hun havde spillet på et andet orkester, end hun havde arbejdstilladelse til. Kolding Kommune fik en bøde på 80.000 kr. i sagen...

»Jeg husker sagen, og det er lidt den samme kategori af mennesker, der kommer hertil med nogle kvalifikationer, som vi har efterspurgt. Og så vil det også give god mening, hvis man er oboist, at man må spille i et andet orkester i ny og næ. Men det ændrer ikke på, at hun skal have sin arbejdstilladelse på plads,« siger Inger Støjberg.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi skal have det hegnet ind på en måde, så det ikke er alle og enhver, der kan arbejde flere steder. Det skal ikke være sådan, man kommer hertil med almindelige, brede kvalifikationer og kan arbejde ud over sin arbejdstilladelse«.

Et tredje eksempel er den ingeniørstuderende Marius Yuobi, der blev udvist til Cameroun sidste år, fordi han havde arbejdet en time længere som rengøringsassistent, end hans arbejdstilladelse gav ham lov til.

»Der gjorde vi jo rent faktisk det, med et bredt flertal i Folketinget, at vi lavede mere fleksible regler for, hvor mange timer man kunne arbejde henover sæsonen. Fordi mange studerende supplerer op med sæsonarbejde. Jeg tænker, vi kan finde en lignende måde at løse det her, så det bliver indsnævret til den her gruppe, så ikke alle kan få gavn af det, men at vi kan bruge de kompetencer, der kommer hertil«.

Hvordan vil du sætte de hegnspæle, så der stadig er klare regler, men at de også giver mere fleksibilitet?

»Ingen har sagt, det bliver lige på den flade og lave. Men det skal nu ikke ændre på, at vi skal give det et forsøg«.

Godt med stramme regler

-Hvorfor er de her regler så stramme? Hvad er det gode argument for at føre så stramt tilsyn med, hvad udlændinge går og arbejder med i Danmark?

»Når vi fører så kraftig et tilsyn med, hvad udlændinge foretager sig i Danmark, også når de kommer for at arbejde, så er det for netop at sikre, man er her for at arbejde og ikke for at begå kriminalitet eller alt muligt andet. Og når man søger hertil på baggrund af et konkret arbejde, man skal udføre, så er det derfor, man er her. Ved ophør af det arbejde skal man selvfølgelig rejse ud af landet igen«, siger Inger Støjberg.

Det konkrete problem i oboistens og professorens sager er, at arbejdstilladelser i dag er 'stedfæstede'. Det betyder, at man kun har tilladelse til at arbejde præcis det sted, man har fået tilladelse til, for eksempel Copenhagen Business School eller et bestemt orkester. Skal stedfæstningen sløjfes?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Ikke nødvendigvis for alle. Det er for tidligt at foregribe, hvordan det skal ændres. Men jeg vil gerne se på, om man kan ændre det, så meget højt kvalificerede mennesker, der kommer til Danmark, kan bruge deres viden i lidt bedre forstand, end tilfældet er i dag«.

-Brooke Harrington skal i næste uge afhøres på politigården. Hun er meget nysgerrig efter, hvornår du vil gå til Folketinget, og hvornår Folketinget vil begynde at arbejde med at ændre de her regler. Hvad er tidsplanen herfra?

»Jeg kan ikke sætte en nøjagtig tidsplan på. Men jeg vil indkalde partierne inden særlig lang tid for at se på, om vi kan ændre det her. Men det er klart, hun har jo forbrudt sig mod de nuværende regler, og det er det regelsæt, hun ellers skulle efterleve«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce