Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om Corona­virus

Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) fremlægger Økonomisk Redegørelse, som viser, at det offentlige forbrug vil stige med 1,0 procent næste år. Arkivfoto.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen er langt fra eget mål: Væksten stiger og stiger i det offentlige forbrug

Væksten i det offentlige forbrug bliver næste år mere end tre gange så høj som regeringens egen målsætning.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Når det går godt i dansk økonomi, bliver der som regel også brugt ekstra mange penge på den offentlige sektor.

Det ser også ud til at blive tilfældet i 2018. Dermed er der færre penge tilbage til eksempelvis skattelettelser, som er en af VLAK-regeringens prioriteter.

Ifølge regeringens egen prognose for dansk økonomi vil det offentlige forbrug stige med 1,0 procent næste år.

Det er mere end tre gange så meget som VLAK-regeringen egentlig havde sat sig for. Regeringens officielle målsætning er nemlig, at det offentlige forbrug år for år kun må vokse 0,3 procent.

Tallet for, hvordan det offentlige forbrug så rent faktisk ventes at udvikle sig næste år, fremgår af Økonomisk Redegørelse, som økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) mandag fremlægger.

Her skønner regeringen, at stigningen i det offentlige forbrug bliver 0,5 procent i år. Det er lavere, end regeringen forventede i august, men stadig over regeringens målsætning.

Vokser mere end under Thorning

Samlet set vokser udgifterne til offentligt forbrug »mærkbart mere« under VLAK-regeringen, end de gjorde under Thorning-regeringen, siger cheføkonom i den liberale tænketank Cepos, Mads Lundby Hansen.

»Under Thorning steg det offentlige forbrug med gennemsnitligt 0,5 procent årligt. VLAK's gennemsnitlige udgiftsvækst for 2017 og 2018 ligger mærkbart højere svarende til 0,75 procent«.

»VLAK's vækstrate i det offentlige forbrug er dermed en halv gang større end under Thorning. Det er ret kritisabelt«, siger Mads Lundby Hansen.

Til sammenligning gik blå bloks mest velfærdsivrige parti, Dansk Folkeparti, til valg på en vækst i det offentlige forbrug på 0,8 procent.

LA til valg på minusvækst

Liberal Alliance gik til valg på minusvækst. Og man måtte forstå på LA's leder, Anders Samuelsen, at det ville blive gennemført.

Før valget i 2015 sagde Samuelsen, at de øvrige partier i blå blok ville komme til at "bide til bolle" på hans krav om minusvækst. Bide til bolle-legen blev dog opgivet, da LA gik i regering.

Nu siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille:

»Det er rigtigt, at denne regering har en politik om at skulle have en vækst i det offentlige forbrug på 0,3 procent plus sikkerhed«.

»Der kan man se, at det har vi nok holdt i 2016 og i 2017 i denne valgperiode, og i 2018 forventes en vækst i det offentlige forbrug på 1,0 procent. Men 0,4 af de 1,0 skyldes simpelthen et mindre forbrug i 2017«.

»Jeg glæder mig over, at forbruget i 2017 er blevet lavere end forventet. Det blev det i øvrigt også i 2015 og 2016. Jeg kan ikke love, at det også bliver sådan i 2018. Men hvis vi holder økonomien på sporet, så kunne det være, at det sker igen«, siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden