Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Loren Wohl/Ritzau Scanpix

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Løkke: Nedslående Trump-tale med fravær af ledelse

Lars Løkke Rasmussen hæfter sig ved, at Trump klart signalerer over for FN, at USA er sig selv nærmest.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Donald Trump lagde i sin tale tirsdag ved FN's Generalforsamling ikke skjul på, at USA under hans ledelse er sig selv nærmest.

Den amerikanske præsident gjorde det klart, at han ikke har tænkt sig at deltage mere i det internationale samarbejde - tværtimod.

Og det ærgrer statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der forgæves lyttede efter ord om klima eller menneskerettigheder i Trumps tale.

»Indholdet var på mange måder nedslående for os, der tror på internationalt samarbejde«.

»Det handlede om, at Amerikas interesser går forud for alt andet, og så længe man ikke krydser deres spor først, så må man gøre, hvad man vil«.

»Som verdens rigeste land og som den frie verdens leder mener jeg, at man har et ansvar for at se ud over egne grænser. Men dér oplevede jeg et fravær af ledelse«, siger statsministeren.

Han er enig i, at man selvfølgelig skal sætte sit eget land først. Men forudsætningen for det er, at man engagerer sig internationalt, mener Løkke.

»Det, der har gjort Danmark til det rige land, vi er i dag, er jo, at vi har kunnet handle med hele verden«.

»Men desværre har vi i dag en amerikansk præsident, der ikke bekender sig nævneværdigt til det internationale, regelbaserede samarbejde, vi har«, siger han.

Amerikanerne lader sig inspirere af den skandinaviske samfundsmodel

Ifølge statsministeren er der heldigvis også mange andre ting, der peger i den rigtige retning. USA er nemlig mere og andet end præsidenten.

»Mandag deltog jeg i et møde om bæredygtige energiløsninger, hvor New Yorks borgmester var til stede«.

»USA's største by er fuldstændigt dedikeret til målsætninger om bæredygtighed og klimaforandringer, og det samme kan man sige om Californien, hvis guvernør jeg for nylig har talt med«.

»Derfor ser jeg mange tegn på, at amerikanerne lader sig inspirere af den skandinaviske samfundsmodel og de værdier, vi står for«.

»At det så ikke er nået helt ind i Det Hvide Hus, er så en anden sag«, lyder det fra Løkke.

Han roser dog Trump for at holde en mere sammenhængende og mere afdæmpet tale end på sidste års generalforsamling.

»Dengang kunne man godt få det indtryk, at det var improviseret og noget, han havde forberedt på vej ned ad Madison Avenue«, siger Løkke med henvisning til en af de store avenuer, der løber i nærheden af FN-hovedkvarteret i New York.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden