0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Regeringen efter eksplosioner: Mere videovervågning og bedre beskyttelse af grænsen mod Sverige

Øget tv-overvågning, styrket grænsekontrol til Sverige og flere redskaber til at bekæmpe organiseret kriminalitet er på vej efter eksplosioner i København, siger statsminister Mette Frederiksen (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S).

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn

Statsminister Mette Frederiksen (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) holder pressemøde om eksplosionerne i København.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Vi ser det her som et angreb på danske myndigheder. Vi har valgt at tage situationen meget alvorligt«, siger siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et fælles pressemøde med justitsminister Nick Hækkerup onsdag eftermiddag efter to eksplosioner i København de seneste dage.

»Det her må ikke bliver hverdag. Vi må ikke vænne os til eksplosioner. Vi vil ikke se det i vores hovedstad. Derfor vil vi sætte hårdere ind«, siger hun.

6. august blev Skattestyrelsen på Østerbro ramt. 10. august gik det ud over nærpolitistationen på Nørrebro.

Indgrebet omfatter øget overvågning, både tv-kameraer og nummerplader og styrket kontrol af grænsen til Sverige.

»De første billeder, politiet kunne offentliggøre, var i dårlig kvalitet, grynede. Det tyder på, at videoovervågning ikke er god nok. Det rejser spørgsmålet, om politiet mangler adgang til optagelser, og om der brug for bedre kameraer«, siger Mette Frederiksen.

Øget overvågning giver altid kritik, erkender justitsminister Nick Hækkerup. »Men det er afgørende for os at holde fokus på at øge trygheden«, siger han.

»TV-overvågning er helt afgørende for at politiet kan identificere og lokalisere gerningsmænd«.

Styrket grænsekontrol til Sverige skal ifølge Mette Frederiksen også indrettes smartere, så det kun går ud over de kriminelle, ikke almindelige mennesker og varetransport.

I dag er der kontrol af rejsende på vej til Sverige, men ikke af rejsende fra Sverige til Danmark.

Tidligere har justitsminister Nick Hækkerup har i et interview med DR foran nærpolitistationen på Nørrebro givet udtryk for, at politiet mere eller mindre kan få, hvad det vil have for at opklare forbrydelserne med eksplosionerne i København, hvis det står til ham.

Rigspolitiet har over for Politiken afvist at fremlægge sin ønskeseddel - den skal regeringen have først, lyder det.

Men politiforbundets formand Claus Oxfeldt foreslår - igen - et nationalt dna-register. Det har der imidlertid ikke været opbakning til. Det skyldes bekymringer om statens overvågning og borgernes ret til privatliv.

»Men dna-registeret ville være en stor hjælp for politiet. Man ville hurtigere kunne opklare sager, og måske vigtigere endnu ville man hurtigere kunne fjerne mistanke, hvis uskyldige kommer i politiets søgelys«, siger Claus Oxfeldt.

Det forslag er ikke blevet nævnt på pressemødet.

Desuden foreslår han 300 ekstra betjente. På det punkt er regeringen mere imødekommende.

»Vi ved godt, at politiet er presset og har været det gennem en længere periode, og nu kommer der et amerikansk præsidentbesøg oven i. Det må vi overveje, hvordan vi skal håndtere«, siger Mette Frederiksen.

Nick Hækkerup arbejder på, at den nødvendige lovgivning kan vedtages hurtigt efter at folketinget åbner i oktober.

Læs mere:

Annonce

Madsen & Magten

 • Mads Nissen

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten er tilbage: Er statsministerens vaccine-turisme lidt for smart?
  Madsen & Magten er tilbage: Er statsministerens vaccine-turisme lidt for smart?

  Henter…

  Mette Frederiksen gør sig i dag klar til noget af det, mange af os drømmer om: En flyvetur sydpå. Hun er på vej til Israel for at skaffe flere vacciner til danskerne. Turen er blevet mødt med en del kritik, og spørgsmålet er, om det er smart eller egentlig lidt for smart? Det svarer Kristian Madsen på.

  Derefter tager vi en kort afstikker, vi skal ikke længere end til Middelfart, hvor de også taler om vaccine. Og hvad det nu var for et lille hul, borgmesteren pludselig fik i armen.

  Dagens sidste skud falder passende i det danske forsvar, hvor ministeren og generalerne i et stykke tid har ligget i krig - ikke med fjenden, men med hinanden. Handler det om magt, eller forfængelighed?

 • Jens Dresling

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten er tilbage: Om statsministerens svære toer, hendes makrelmadder og den blå borgerkrig
  Madsen & Magten er tilbage: Om statsministerens svære toer, hendes makrelmadder og den blå borgerkrig

  Henter…

  Madsen & Magten er tilbage fra coronapause - og taler stadig om corona.

  I denne udsendelse kan du høre om genåbningen af Danmark, der blev annonceret i går. For størrelse betyder noget, men ingen kan rigtigt blive enige om, hvor på skalaen vi befinder os. Til gengæld er alle enige om farven på genåbningen, den er rød, for de blå partier er ikke med. Betyder det, at oppositionen nu har fundet et svagt punkt hos Mette Frederiksen?

  Så skal vi videre med statsministeren - og hvad hun laver derhjemme. Det handler blandt andet om madvaner og rengøring, men også om politisk kommunikation, mener Kristian Madsen.

  Til sidst handler det om oppositionen, og hvem der egentligt er chef for den del af det politiske Danmark. I et lille stykke tid var det Jakob Ellemann, men nu styrtbløder Venstres vælgere, og Søren Pape er lige så stor – eller større end Ellemann. Og Pernille Vermund er faktisk tæt på. Så hvem er blå statsminister-kandidat, eller er det i virkeligheden lige meget?

Annonce

For abonnenter