0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn

Statsminister Mette Frederiksen (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) holder pressemøde om eksplosionerne i København.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen efter eksplosioner: Mere videovervågning og bedre beskyttelse af grænsen mod Sverige

Øget tv-overvågning, styrket grænsekontrol til Sverige og flere redskaber til at bekæmpe organiseret kriminalitet er på vej efter eksplosioner i København, siger statsminister Mette Frederiksen (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S).

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»Vi ser det her som et angreb på danske myndigheder. Vi har valgt at tage situationen meget alvorligt«, siger siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et fælles pressemøde med justitsminister Nick Hækkerup onsdag eftermiddag efter to eksplosioner i København de seneste dage.

»Det her må ikke bliver hverdag. Vi må ikke vænne os til eksplosioner. Vi vil ikke se det i vores hovedstad. Derfor vil vi sætte hårdere ind«, siger hun.

6. august blev Skattestyrelsen på Østerbro ramt. 10. august gik det ud over nærpolitistationen på Nørrebro.

Indgrebet omfatter øget overvågning, både tv-kameraer og nummerplader og styrket kontrol af grænsen til Sverige.

»De første billeder, politiet kunne offentliggøre, var i dårlig kvalitet, grynede. Det tyder på, at videoovervågning ikke er god nok. Det rejser spørgsmålet, om politiet mangler adgang til optagelser, og om der brug for bedre kameraer«, siger Mette Frederiksen.

Øget overvågning giver altid kritik, erkender justitsminister Nick Hækkerup. »Men det er afgørende for os at holde fokus på at øge trygheden«, siger han.

»TV-overvågning er helt afgørende for at politiet kan identificere og lokalisere gerningsmænd«.

Styrket grænsekontrol til Sverige skal ifølge Mette Frederiksen også indrettes smartere, så det kun går ud over de kriminelle, ikke almindelige mennesker og varetransport.

I dag er der kontrol af rejsende på vej til Sverige, men ikke af rejsende fra Sverige til Danmark.

Tidligere har justitsminister Nick Hækkerup har i et interview med DR foran nærpolitistationen på Nørrebro givet udtryk for, at politiet mere eller mindre kan få, hvad det vil have for at opklare forbrydelserne med eksplosionerne i København, hvis det står til ham.

Rigspolitiet har over for Politiken afvist at fremlægge sin ønskeseddel - den skal regeringen have først, lyder det.

Men politiforbundets formand Claus Oxfeldt foreslår - igen - et nationalt dna-register. Det har der imidlertid ikke været opbakning til. Det skyldes bekymringer om statens overvågning og borgernes ret til privatliv.

»Men dna-registeret ville være en stor hjælp for politiet. Man ville hurtigere kunne opklare sager, og måske vigtigere endnu ville man hurtigere kunne fjerne mistanke, hvis uskyldige kommer i politiets søgelys«, siger Claus Oxfeldt.

Det forslag er ikke blevet nævnt på pressemødet.

Desuden foreslår han 300 ekstra betjente. På det punkt er regeringen mere imødekommende.

»Vi ved godt, at politiet er presset og har været det gennem en længere periode, og nu kommer der et amerikansk præsidentbesøg oven i. Det må vi overveje, hvordan vi skal håndtere«, siger Mette Frederiksen.

Nick Hækkerup arbejder på, at den nødvendige lovgivning kan vedtages hurtigt efter at folketinget åbner i oktober.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…

Forsiden