0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Det var Enhedslistens leder Pernille Skipper, der trak det korte strå i nattens forhandlinger om næste års finanslov. Men aftalen er næsten på plads.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politisk redaktør: Jeg bliver ikke overrasket, hvis vi får præsenteret næste års finanslov til aftenkaffen

Aftalen om næste års finanslov skulle have været præsenteret søndag, men den plan blev forhindret, da de radikale stillede krav på udlændingeområdet og til finansieringen af finansloven.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Partilederne så trætte og lidt modløse ud, da de forlod forhandlingerne natten til mandag.

Men regeringen og dens støttepartier er så tæt på at kunne præsentere en færdig aftale om næste års finanslov, at den måske allerede bliver serveret til aftenkaffen.

Det vurderer Politikens politiske redaktør Anders Bæksgaard:

»Vi befinder os i forhandlingernes slutfase, og her har det hele tiden være køreplanen, at der skulle præsenteres en aftale søndag aften. Men på grund af radikale krav på udlændingeområdet og på grund af nogle finansieringsknaster blev man nødt til at droppe den plan og rykke finalen ind i denne uge«.

Skipper trist - Østergaard glad

Med nattens forhandlinger er de radikale er blevet mere fortrøstningsfulde på den økonomiske politik, mens Enhedslisten så til gengæld er blevet nervøse for finansieringsdelen.

Vi er lige så sikre på at denne her finanslovsaftale kommer i hus, som vi er sikre på at vi holder juleaften den 24. december

Eller som partiets leder Pernille Skipper udtrykte det i nat:

»De diskussioner, vi har haft omkring finansieringen, trækker måske i den forkerte retning og får det samlede billede af, hvor pengene kommer fra, til at se mindre socialt ud, end det har gjort tidligere«.

»Det er rigtig bekymrende for Enhedslisten«, sagde hun.

Ifølge Anders Bæksgaard skyldes uenighederne blandt andet regeringens forslag om at hæve punktaftgifterne på en række vare; et forslag, Enhedslisten mener vil ramme socialt skævt.

Samtidig er både Enhedslisten og de radiale skeptiske over for regeringens forslag om at forlænge den periode, hvor syge lønmodtagere kan få dagpenge betalt af deres arbejdsgivere.

SF holder lav profil i slutfasen

»I aftenens og nattens forhandlinger var det Pernille Skipper, der trak det korteste strå og måtte forlade forhandlingslokalet lettere skuffet, mens den radikale leder Morten Østergaard for første gang i flere uger så lyst på situationen« fortæller Anders Bæksgaard.

Det virker som om SF holder lav profil i slutfasen?

»SF-formand Pia Olsen Dyhr har været pragmatisk igennem hele forløbet, partiet fik jo allerede i sidste uge krydset deres store mærkesag af med accepten af en minimumsnormering i daginstitutionerne, og den del af aftalen holder stadig. Så er der nogle præmisser, der ikke er på plads endnu, men SF har sådan set sit på det rene, de kan levere den minimumsnormering de har lovet deres vælgere, og venter nu på at de andre partier også bliver tilfredse«.

Bliver aftalen gjort færdig i dag?

»Vi ved, at partierne i nat forhandlede uden papirer, så de mangler noget tekst, og det bliver udleveret her til formiddag; og så ved vi historisk og erfaringsmæssigt, at så begynder parterne at sidde og kigge i små sætninger og den proces kan godt tage et døgns tid mere. Men når det er sagt, så bliver jeg ikke overrasket hvis vi til aftenkaffen i aften ved, hvordan næste års finanslov ser ud«.

Den socialdemokratiske regering forhandler næste års finanslov med Enhedslisten, SF, de radikale og Alternativet.

Kvoteflygtninge skiller

Ifølge Politikens politiske redaktør har forhandlingerne været præget af, at de radikale, næsten på samme måde som Dansk Folkeparti, bragt udlændinge ind i forhandlingslokalet.

»Det, vi ved, er at der er blevet talt kvoteflygtninge og der ser de radikale og Socialdemokratiet meget forskelligt på, hvor mange kvoteflygtninge Danmarks kan og skal tage ind, og der bliver det spændende at se, hvor snittet så bliver lagt«.

Men bare for at fjerne enhver tvivl - er der fare for at forhandlingerne bryder helt sammen?

»Nej, nej, nej - der er meget spil for galleriet - men vi er lige så sikre på at denne her finanslovsaftale kommer i hus, som vi er sikre på at vi holder juleaften den 24. december«, siger Bæksgaard.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden