0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Midnatsmail fra Heunicke: Vi beklager nøl i sag om sydkoreansk tilbud

Sundhedsministeren beklager nu, at myndighederne ikke fulgte tilstrækkeligt op på tilbud om test fra Sydkorea. Der sker »fatale fejltagelser«, mener DF.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen
Politik

En beklagelse fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tikkede kort før midnat søndag aften ind i indbakken hos partiernes sundhedsordførere.

»Flere af jer har sikkert læst i Berlingske Tidende her til aften, at de danske sundhedsmyndigheder er blevet kontaktet af sydkoreanske embedsmænd, som har tilbudt at sælge testkit til COVID-19 fra sydkoreanske leverandører. Beklageligvis har de danske sundhedsmyndigheder ikke i tilstrækkelig grad fulgt op på henvendelsen fra de sydkoreanske embedsmænd«, lyder det blandt andet i mailen, som Politiken er i besiddelse af, og som var adresseret ’Følgegruppen for COVID-19’.

Beklagelsen kommer, efter at Berlingske i går kunne fortælle, at både sydkoreanske og danske leverandører løb panden mod en mur, da de forsøgte at sælge tusindvis af corona-testkit til de danske sundhedsmyndigheder. Direktøren for organisationen KOTRA (Korea Trade-Investment Promotion Agency) fortæller i Berlingske, at han fik nej, da han forsøgte at sælge flere danske myndigheder tests fra fire sydkoreanske producenter.

I gårsdagens mail lover sundhedsministeren, at medlemmerne af følgegruppen »snarest muligt« vil få en skriftlig orientering om forløbet samt »en status for det videre forløb, når vi er klogere på, hvilke muligheder der er for køb af testkit fra Sydkorea«.

Indtil søndag aften var regeringens officielle melding, at kun udvalgt sundhedspersonale og folk med alvorlige symptomer skulle testes. Nu lyder meldingen, at alle med mistanke om moderat til svær covid-19 skal testes. Ændringen i strategi foretages på baggrund af anbefalinger fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, som netop opfordrer til at teste flere.

Mandag vil sundhedsministeriet angivelig forsøge at genoptage den tabte kontakt med de sydkoreanske leverandører.

»Ministeriet er ved at afklare det præcise forløb, men mit ministerium har allerede her til aften rakt ud til den sydkoreanske ambassade i København med henblik på i morgen tidlig at genetablere en kontakt om muligt køb af testkit fra de sydkoreanske leverandører«, skriver ministeren.

Netop Sydkorea er et af de lande, der ser ud til at have størst succes med deres håndtering af corona. Siden udbruddet i landet var værst i slutningen af februar, er antallet af nye coronatilfælde er dalet stabilt.

»Fatale fejltagelser«

Meldingen om den kommende orientering falder på et tørt sted for flere sundhedsordfører.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, bad selv tidligere på søndagen ministeren om en forklaring på forløbet. Hun vil også gerne vide, om Danmark har takket nej til andre tilbud, end dem, som Berlingske beskriver:

»Hvem er det, der sidder og siger nej til det her? Har ministeren været vidende om det her, eller er det Søren Brostrøm? Eller er det noget, der slet ikke kommer op i systemet? Jeg synes, det er fatale fejltagelser«, siger hun.

De danske myndigheders har haft en »en zig-zag kurs« i forhold til test, mener hun.

Også Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, mener, at orienteringen fra sundhedsministeren er på sin plads.

»Det ser selvfølgelig ikke særligt heldigt ud. I sådan en situation har vi brug for alle de testkits, vi overhovedet kan få fat i. Nu har vi set det - både med sagen fra Sydkorea og vi har set det med PentaBase (den danske diagnostik-virksomhed, der tilbød testkits red.) - at der åbenbart også er nogle private leverandører, der er i stand til at stille test-kit til rådighed. Der er klart, at det har vi rejst overfor ministeriet«, siger han.

»Vi har også en klar forventning om, at man nu får undersøgt, hvad der er af muligheder, fordi det er afgørende at den testkapacitet, der er, også udnyttes«, tilføjer han.

Samme toner lyder fra Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen.

»Vi skal selvfølgelig have kulegravet den skandale det er, at der er blevet afviste tilbud om hjælp til større test kapacitet. Vi bliver også nødt til at få vished for, om der er andre leverandører, som er blevet afvist. Der gælder også leverandører af værnemidler, altså masker, visirer, briller, handsker, håndsprit mv.«, skriver han i en sms til Politiken.

Læs mere:

Annonce

Madsen & Magten

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie
  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie

  Henter…

  Du ønskes en glædelig jul fra Madsen & Magten. Vi er gået på juleferie, men vender tilbage i 2021 med en masse nyt, og gammelt, om dansk politik.

 • Finn Frandsen

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg
  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg

  Henter…

  I dag kan du høre en hel udsendelse om Inger Støjberg og Instrukskommissionen. Det kan ikke være meget anderledes, når en af landets mest markante politikere bliver beskyldt for at bryde loven som minister og lyve for offentligheden og Folketinget. For det var i runde træk konklusionen, da Instrukskommissionen mandag afleverede sin første rapport.

  Vi lægger ud med at tale om Støjbergs risiko for at ende som anklaget i en rigsretssag.

  Hvordan endte hun der, og tør socialdemokraterne sætte hende på anklagebænken, når nu de selv er kommet til at aflive 17 millioner mink uden at have styr på paragrafferne? 

  Så laver vi en hurtig afstikker omkring Liberal Alliance, der pludselig dukkede op i nyhedsstrømmen med en melding om, at de er klar til at rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg.

  Partiet var ellers imod overhovedet at undersøge sagen om den ulovlige instruks, så hvad foregår der i partiet – og betyder det noget for samlede billede? Det har Kristian Madsen et bud på.

  Og til sidst ser vi på Inger Støjbergs eget parti. For på en eller anden måde virkede det som om, Instrukskommissionens rapport kom bag Venstre. Og igen fik udstillet hendes formand Jakob Ellemann-Jensen som en svag leder.

 • Philip Davali/Ritzau Scanpix

  I dette afsnit skal det handle om mandagens pressemøde, hvor Mette Frederiksen rullede en bølge af corona-stramninger ud og pludselig lignede den statsminister, vi lærte at kende i marts. Så er alt godt igen for regeringen? Hvad gør en klog Ellemann nu? Og hvordan kan det være, at Mette Frederiksen slipper så godt afsted med ikke at svare på mediernes spørgsmål?

  Vi kommer heller ikke udenom finansloven og det gavehumør, Nicolai Wammen tilsyneladende er i. Men hvor kommer alle pengene fra? Og hvorfor sidder ikke alle partier med rundt om træet?

Annonce

For abonnenter