0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Philip Davali/Ritzau Scanpix
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Folketingsmedlemmerne fotograferet i tirsdags, da de stod i kø for at komme ind og stemme i små grupper.

Folketingsmedlem blev irettesat, da flertal vedtog ny hastelov

For første gang under coronakrisen er der ikke enstemmighed for ny hastelov, der skærper coronastraffe.

Politik

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Stemningen var til tider så anspændt, som den kan være i Folketingssalen, da formand Henrik Dam Kristensen (S) torsdag måtte irettesætte et folketingsmedlem for at beskylde et andet for 'falsk tale'.

Det skyldes, at et politisk flertal har vedtaget en ny hastelov, som oprindelig skulle indføre dobbeltstraf for visse typer kriminalitet med relation til coronavirus. Men den blev udvidet til også at betyde, at udlændinge kan blive udvist fra Danmark, hvis de begår coronakriminalitet.

»Man kan roligt sige, at Folketinget har fundet den store hammer frem og bruger den over for dem, der snyder og svindler«, siger justitsminister Nick Hækkerup (S) torsdag i Folketingssalen om hele lovforslaget.

Sprækker i borgfreden

Udvisningsstraffen gælder, uanset hvor længe de har været i landet, og det blev for meget for Enhedslisten, der ikke stemte for. De Radikale er imod det samlede lovforslag og stemte heller ikke for.

Det betyder, at det er den første hastelov under coronakrisen, hvor der ikke er et enstemmigt flertal. Dermed lakker borgfreden mod enden, og der vil givetvis blive mere politisk debat fremover.

Partierne mener, at verden er i en sundhedskrise og ikke en kriminalitetskrise. Justitsministeren har da også erkendt, at det vil 'have meget begrænset praktisk betydning'.

Nick Hækkerup gav et eksempel på en udlænding uden familie med lovligt ophold i Danmark i seks år, der sælger forfalsket håndsprit for 25.000 kroner. Han ville normalt blive idømt to måneders fængsel, men han ville med de nye regler givetvis blive udvist.

SF stemmer nej for ændringsforslaget om at udvise udlændinge, da det ikke ventes at have nogen praktisk betydning. Partiet stemmer ja til det samlede lovforslag.

»Det er vældig forkasteligt, hvis man udnytter situationen med Covid-19 til at begå kriminalitet«.

»Vi stemmer nej. Det er symbollovgivning. Der er mulighed for at straffe folk allerede med det regelsæt, vi har«, siger retsordfører Karina Dehnhardt Lorentzen (SF).

Røde støttepartier ønsker en bagatelgrænse

De røde støttepartier har kæmpet for, at der er indført en bagatelgrænse, i tilfælde hvor sundhedspersonale napper en håndsprit eller en ansigtsmaske med hjem.

I stedet for fængsel, som der var lagt op til, straffes det med en bøde på 1000 kroner. Det gælder også første gang, en person stjæler håndsprit fra et supermarked.

Loven rummer desuden skærpede straffe for folk, der forsøger at misbruge de hjælpepakker til flere milliarder kroner, der skal hjælpe virksomheder gennem krisen. Det er en firdobling af straffen.

Den blev også udvidet til fængsel for fornærmende tale mod betjente, fordobling af straffen for maskeringsforbud eller ved forstyrrelse af den offentlige orden.

Ifølge Rigspolitiet er der registreret en række anmeldelser om kriminalitet relateret til coronavirus. Dommerforeningen har kritiseret loven for at være overflødig, da der allerede i dag er mulighed for at øge straffen.

Hasteloven har en solnedgangsklausul, så den udløber automatisk efter et år til 1. marts 2021, medmindre et flertal forlænger den. Folketinget skal lave en status til november.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?