0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Anthon Unger
Foto: Anthon Unger

Sådan så det ud, da SF, Enhedslisten, Socialdemokratiet og Radikale Venstre i juni 2019 præsenterede det forståelsespapir, der gav Mette Frederiksen (S) regeringsmagten.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

SF åbner skatteslagsmål i rød blok

Partileder Pia Olsen Dyhr vil have statsministeren til at afvise Venstres forslag om skattestop og bekræfte, at forståelsespapiret er grundlaget for den økonomiske krisepolitik.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Med en sjælden kritik af statsminister Mette Frederiksen åbner SF-formand Pia Olsen Dyhr en sprængfarlig debat om, hvad det er for en økonomisk politik, der skal bringe Danmark ud af coronakrisen.

Hun efterlyser, at Mette Frederiksen afviser kravet om et skattestop fra Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen. Og hun vil have, at S-regeringen og støttepartierne bekræfter hinanden i, at genopretningen af Danmark skal bygge på den økonomiske politik, der er skitseret i forståelsespapiret.

»Vi har brug for, at partierne bag regeringen og forståelsespapiret mødes, og at vi genbekræfter, at det bliver rettesnoren. Også i det fremadrettede arbejde og den økonomiske genopretningsplan«, siger hun.

Ifølge Pia Olsen Dyhr står det efter tv-debatten mellem partilederne torsdag aften klart, at der er to veje ud af den nuværende krise. Den ene er de principper, der er skitseret i forståelsespapiret fra regeringsdannelsen. Her står blandt andet, at regeringen skal føre en politik, der styrker velfærden samt bekæmper stigende ulighed og fattigdom.

Den anden er den retning, som Jakob Ellemann-Jensen udstak. I tv-debatten foreslog han en halvering af momsen i resten af 2020 for at kickstarte økonomien. Med sig havde han også et ultimativt krav om skattestop. Vælger regeringen, at der skal være højere skatter og afgifter, bliver genopretningen »uden Venstre«.

Mette Frederiksen afviste aldrig forslaget om en halvering af momsen, om end hun gjorde det klart, at der muligvis er andre og klogere løsninger. Om skattestoppet sagde hun, at regeringen ikke har nogen planer om at sætte skatten op, fordi det vil ramme dansk erhvervsliv.

Pia Olsen Dyhr havde gerne set, at statsministeren i sit svar havde lagt vægt på, at de bredeste skuldre skal bære den største byrde. Nu efterlyser hun, at Mette Frederiksen afviser forslaget om et skattestop.

»Når Venstre kommer med det tilbud, de kommer med, vil jeg gerne have, at regeringen slår fast, at det selvfølgelig stadigvæk er forståelsespapiret, man står på baggrund af som regering, og det er også den vej, man går i en genopretningspakke, og at man ikke er villig til at tage imod den hånd fra Venstre, der forudsætter, at man laver et skattestop«, siger hun.

Hverken Enhedslisten eller Radikale Venstre ser nogen grund til at mødes for at bekræfte hinanden i forståelsespapiret. Og uden endegyldigt at blåstemple forslagene fra Venstre mener gruppenæstformand Sofie Carsten Nielsen (R) ikke, at regeringen skal afvise noget på forhånd.

»Jeg køber ikke præmissen om, at der kun er to veje. Men det har Pia så gjort«, siger hun.

Statsministeriet henviser til politisk ordfører Jesper Petersen (S). Han ser ingen grund til at mødes for at bekræfte forståelsespapiret, fordi dets »holdninger og ambitioner står ved magt«. Forslaget om et skattestop vil partiet ikke afvise.

»Jeg synes ikke, tidspunktet er til at lukke døre for partier«, siger han.

Adspurgt, hvad der sker, hvis ikke statsministeren vil »genbekræfte« forståelsespapiret, svarer Olsen Dyhr:

»Så vil det være en meget alvorlig sag. Det er jo hele fundamentet for regeringen«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden