0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Praktikpladser, flere studiejobs og øget uddannelsesoptag er på SF's ønskeliste i genopretningsforhandlinger.

SF vil have fokus på unge i genopretningsplan efter corona

Praktikpladser, flere studiejobs og øget uddannelsesoptag er på SF's ønskeliste i genopretningsforhandlinger.

Politik

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Coronakrisen har fået arbejdsløsheden til at stige massivt, og unge fra 25-39 år står for den største stigning. Derfor vil SF have fokus på unge i de kommende forhandlinger i kølvandet på udbredelsen af coronavirus.

Der forhandles onsdag om udfasning af hjælpepakker, og støttepartiet presser på for en hurtig aftale om genopretning ved samme lejlighed.

Formand Pia Olsen Dyhr (SF) advarer mod tilstande som i 1980'erne, hvor ungdomsarbejdsløsheden var stor.

»Det må aldrig ske igen. Vi kan se, at de unge rammes allerhårdest lige nu«, siger hun.

I SF's forslag lyder det, at der skal indskrives klausuler om uddannelsesansvar for virksomheder, der søger fremtidige hjælpepakker.

Der er et bredt politisk ønske om flere sygeplejersker, pædagoger og lærere, og derfor foreslår SF, at der bliver oprettet flere studiepladser på netop disse uddannelser.

Derudover kan der også være brug for flere studiepladser på de såkaldte Stem-uddannelser inden for videnskab, teknologi og matematik, hvor der for eksempel er brug for flere it-ingeniører.

Der følger en regning med

Der skal også være flere studiejobs i regioner, kommuner og staten med en målsætning for studiejobs i de enkelte forvaltninger.

SF vil ligeledes have iværksat en kortlægning af, hvor og i hvilke brancher praktikpladserne er hårdest ramt og sørges for nok.

Det er ellers i en trepartsaftale netop blevet aftalt, at seks milliarder overskydende kroner fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag, som virksomheder betaler ind til, skal gives til virksomhederne for at oprette flere praktikpladser.

Men det er ikke nok for at sikre pladserne, mener Pia Olsen Dyhr.

»Det er et godt skridt på vejen, men vi skal længere«, siger hun.

Hun anerkender, at der følger en regning med tiltagene. Men det er, mener SF-formanden, nødvendigt.

»Vi udskriver en stor regning, men vi har i den grad brug for, at der kommer gang i Danmark. Det kræver, at vi ruster os til fremtiden«, siger Pia Olsen Dyhr.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?