0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ellemann i grundlovstale: Regeringen gør for lidt for økonomien

Jakob Ellemann-Jensen vil have sat gang i økonomien, blandt andet med en momshalvering, som har fået kritik.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen er for langsom til at få de økonomiske hjul i gang i Danmark, efter at coronakrisen har sendt dansk økonomi i knæ de seneste måneder.

Det er et af budskaberne fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, som fredag holder grundlovstale via Facebook.

»Der er en krise, som ikke er håndteret. Den økonomiske krise, som vi først nu for alvor begynder at mærke«, siger han.

I talen henviser han til danskere, der enten har mistet deres job, eller som ikke har udsigt til at komme tilbage på arbejde igen foreløbig.

»Hellere for lidt og for sent, det lader til at være statsministerens (Mette Frederiksen, S, red.) svar til de danskere, der er blevet fyret eller står til at blive det«, siger han.

Syv års hårdt arbejde forsvundet på tre måneder

Jakob Ellemann-Jensen mener, at Danmarks økonomi, selv om den er blevet polstret godt af økonomiske reformer gennem årene, kan få det svært i længden.

»På blot tre måneder er syv års hårdt arbejde og fald i ledigheden tabt på gulvet. Væk på en brøkdel af den tid, det har taget at skabe det«.

»Reformer har gjort den danske økonomi stærk. Men den er ikke usårlig«.

»Og selv ikke den stærkeste økonomi kan i længden klare flere arbejdsløse, færre arbejdspladser, mindre vækst og større gæld«, siger Venstre-formanden.

I Økonomisk Redegørelse fra regeringen fremgik det for nylig, at ledigheden er steget med 48.000 personer siden begyndelsen af coronakrisen, mens flere end 200.000 er hjemsendt på lønkompensation.

Venstre har lanceret flere forslag til at sætte gang i hjulene. Herunder et skatte- og afgiftsstop, fremrykning af skattelettelser samt en halvering af momsen for resten af i år.

»Det er en klækkelig skatterabat, der vil gøre varer billigere, og som vil sætte gang i hjulene – på restauranter, i sommerlandet og i butikker«, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Venstres forslag om at halvere momsen fik i fredagens udgave af Berlingske kritiske ord med på vejen fra en række topøkonomer.

Den borgerlig-liberale tænketank Cepos har peget på, at forslaget vil give familier flere penge mellem hænderne nu, fordi priserne på varer kan ventes at falde ved en momshalvering.

Til gengæld er der ifølge Cepos en risiko for en negativ effekt for økonomien senere, fordi noget af det forbrug, der ellers ville være foregået næste år, vil blive fremrykket til i år.

Tidligt under coronakrisen gav Folketingets partier udvidede beføjelser til regeringen, herunder muligheden for at lave et forsamlingsforbud.

De udvidede beføjelser står til at udløbe 1. marts næste år, men et politisk flertal uden om regeringen, herunder Venstre, ønsker at ophæve dem tidligere.

»Grundloven deler magten i tre. Nu er det på høje tid, at regeringen igen nøjes med sin tredjedel«.

»Ekstraordinære beføjelser, som griber ind i danskernes frihed, skal ikke vare ét minut længere end højst nødvendigt«, siger Jakob Ellemann-Jensen i talen.

ritzau

Læs mere: