0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Pernille Skipper: Sexisme rammer også kvinder, der har ringere adgang til en mikrofon

Frontfigur i Enhedslisten Pernille Skipper vil brede diskussionen om sexisme ud ved at fortælle om de oplevelser, hun har haft i tidligere jobs.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Andreas Merrald
Foto: Andreas Merrald

Pernille Skipper har oplevet grænseoverskridende adfærd fra mænd, da hun arbejdede på en bar og i en dagligvarebutik.

Politik

Pernille Skipper, politisk ordfører i Enhedslisten, har ligesom en række andre kvinder oplevet sexisme på Christiansborg.

Men de historier vil hun ikke dele. I stedet vil hun gerne fortælle, hvordan hun i sine tidligere jobs flere gange har oplevet en grænseoverskridende opførsel.

»Det er ikke, fordi jeg ikke har oplevelser fra Christiansborg, eller der ikke findes sexisme på Christiansborg, for det gør der. Jeg har bestemt også mine historier, og jeg bakker virkelig op om alle dem, der har stillet sig frem«, siger Skipper og fortsætter:

»Men jeg synes også, at vi skal huske, at der er kvinder, som har en ringere adgang til en mikrofon, og som lever i en verden, hvor sexisme er så almindeligt, at man nogle gange ikke engang selv kan genkende det, selv om man står midt i det. Der har vi også et kæmpe, kæmpe samfundsproblem«.

Selv har hun oplevet sexisme i sine tidligere jobs som bartender og medarbejder i en dagligvarebutik. På baren var der ifølge Skipper ikke nogen, der havde lyst til at gå rundt i lokalet og rydde borde af, fordi medarbejderne vidste, at de så ville blive raget på af kunder. Men også chefen havde en upassende opførsel.

»Jeg har en oplevelse med chefen, der står og tæller kassen op om natten, efter vi har lukket baren ned. Så står han med en stor stak pengesedler, som han har talt sammen, og så hiver han ud i min buksekant og stopper pengene ned og siger »dans for mig, skat««, fortæller Skipper.

Da hun i et andet job sad bag kassen, var der ofte kunder, der spurgte, hvad det ville koste at købe hende med, efter de havde betalt for deres varer.

»Jeg har også prøvet, at der kom en kunde hen, mens jeg fyldte varer på hylderne, som stillede sig helt tæt op ad mig bagfra og sagde »sikke en fræk lille sag, I har på hylderne her« og kiggede op og ned ad mig«, siger Skipper.

»Det er simpelthen så grænseoverskridende – og så fra et fremmed menneske, mens man er på arbejde«, husker hun.

Hun er aldrig gået videre med oplevelserne, som ligger omkring ti år tilbage i tiden, inden hun blev valgt til Folketinget. I situationerne har hun både forsøgt at grine ad det og sige fra. Gjorde hun sidstnævnte, blev hun beskyldt for at være humorforladt.

»Dengang vidste jeg godt, at det var ubehageligt, og jeg vidste også godt, at det var forkert. Men det var meget, meget svært at sige fra over for«, siger hun.

Ikke kun mediebosser

Både tidligere og nuværende politikere har de seneste dage delt eksempler på, hvordan de har oplevet sexisme i politik. Pernille Skipper har »intet andet end respekt« for dem, men hun vil ikke følge deres eksempel.

»Mit ærinde er at forsøge at brede diskussionen om sexisme ud. Vi står lige nu med en gylden mulighed for at foretage nogle kulturforandringer, men det må ikke kun være for toppen af samfundet, de kulturforandringer kommer til at finde sted. Det skal også være for alle de kvinder, der arbejder i lavtlønnede jobs, og som sidder i stillinger, som jeg også selv har haft«, siger hun og konkluderer:

»Det er ikke kun store mediebosser, der opfører sig på den måde. Det er også mellemlederen i den lokale Dagli’Brugsen, der opfører sig som en kæmpe idiot«.

Når du gerne vil fortælle om tidligere oplevelser, hvorfor vil du så ikke fortælle om, hvad du har oplevet på Christiansborg?

»Lige nu synes jeg, at de andre historier er vigtigere at få fortalt. Jeg har en oplevelse af, at lige nu er det kvinderne i mediebranchen eller på Christiansborg, som bliver afkrævet eksempler, som er grove nok til at kunne bære et kulturproblem«, siger Skipper og fortsætter:

»Der er så mange kvinder i politik og mediebranchen lige nu, som har fortalt, at de også har oplevet det, og det bør være rigeligt til, at det bliver taget alvorligt. Jeg vil gerne bruge min stemme til at sige, at ja, vi er nogen, som man må sige sidder i de øverste samfundslag, og som er vant til at ringe en journalist op og fortælle, hvad vi tænker, og hvad vi føler. Men jeg er ret sikker på, at der sidder nogle kvinder, som får en hel del mindre i løn, end du og jeg gør, som har en masse historier, som er mindst lige så slemme«.

Er du enig med dem, der har kaldt kulturen på Christiansborg for »rådden«?

»Der er virkelig mange ting, der er råddent ved Christiansborg. Jeg ved ikke, om jeg ville vælge det ord, men der er også helt klart sexistiske tendenser på Christiansborg. Når man er i et magtrum, er der heller ikke nogen tvivl om, at alder og køn og erfaring bliver brugt i forsøg på at affærdige indvendinger eller argumenter. Det bliver også brugt som et magtmiddel i forhandlinger, ligesom det bare er slet og ret grænseoverskridende. Ingen tvivl om, at det er på Christiansborg«.

Er du gået til nogen på Christiansborg med dine oplevelser?

»Jo ældre man bliver, og jo mere man selv er chefen, jo nemmere er det at sige fra. Det er min personlige oplevelse. Det er nemmere for mig at sige fra, men på Christiansborg har jeg jo ikke nogen chefer at gå til«.

Mænd bør se indad

Pernille Skipper opfordrer nogle mænd til at se indad.

»I stedet for at veje oplevelsernes værdighed som krænkende adfærd eller ej, ville det bare være rigtig fedt, hvis der var nogen, der tænkte: ’Shit, det har jeg faktisk været en del af, det kan jeg da egentlig godt se. Nu prøver jeg at ændre på noget i stedet for at slå tilbage’«, siger hun.

Derudover er Enhedslisten også klar til at ændre lovgivningen for at hjælpe kulturforandringen på vej, så arbejdsgivere får et større ansvar for aktivt at undersøge, hvordan arbejdsmiljøet er.

»Jeg bilder mig ikke ind, at vi kommer af med sexisme på arbejdspladserne ved at ændre på lovgivningen, så vi har et indirekte objektivt ansvar. Men det kan være med til at sende nogle kraftige signaler om, at arbejdsgiverne også har et ansvar for den kultur, der er på arbejdspladsen, og dermed forhåbentlig også et ansvar for at tjekke deres egen adfærd«, siger Skipper.

Læs mere:

Annonce

Madsen & Magten

 • Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten:
  Madsen & Magten:

  Henter…

  Den politiske podcast ‘Madsen & Magten’ gør dig klogere på, hvorfor politikerne siger det, de siger.

 • Pr-foto

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Chikane på Christiansborg, Simon Aggesens fremtid og Dan Jørgensen – er han hit eller flop?
  Madsen & Magten: Chikane på Christiansborg, Simon Aggesens fremtid og Dan Jørgensen – er han hit eller flop?

  Henter…

  Den politiske podcast ‘Madsen & Magten’ gør dig klogere på, hvorfor politikerne siger det, de siger.

 • Jens Dresling

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: DFs ledelseskrise, en syngende minister og Støjbergs #MeToo-moment
  Madsen & Magten: DFs ledelseskrise, en syngende minister og Støjbergs #MeToo-moment

  Henter…

  Den politiske podcast ‘Madsen & Magten’ gør dig klogere på, hvorfor politikerne siger det, de siger.

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce