0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Regeringen vil ophæve femårsgrænse for opbevaring af æg

Flertal i Det Etiske Råd anbefaler, at opbevaring af nedfrosne æg forlænges, indtil kvinden fylder 46 år.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen vil ophæve femårsgrænsen for opbevaring af æg, der er nedfrosset til fertilitetsbehandling.

Det skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Facebook.

Han vil derfor indkalde Folketingets partier til forhandlinger om ændringen.

Meldingen kommer, efter at Det Etiske Råd tirsdag aften i en ny udtalelse har anbefalet ændringen for både befrugtede og ubefrugtede æg.

Som loven er i dag, må nedfrosne æg maksimalt gemmes i fem år. Men der er ikke noget etisk i vejen for at forlænge grænsen, lyder det nu enstemmigt fra Det Etiske Råd.

Spørgsmålet er så, hvor længe æggene fremover må opbevares.

Et flertal på 15 ud af 17 af Det Etiske Råds medlemmer anbefaler, at nedfrosne æg fremover kan opbevares, indtil kvinden fylder 46 år. Det er den alder, der er sat som grænse for, hvor længe kvinder må få fertilitetsbehandling i Danmark.

To af rådets medlemmer anbefaler derimod en grænse for opbevaring af æg i maksimalt ti år.

Tidligere i september fik et borgerforslag om forlængelse af nedfrysning af æg 50.000 underskrifter, hvormed forslaget skal behandles i Folketingssalen.

Det fik efterfølgende et politisk flertal til at melde sig klar til at kigge på en mulig forlængelse.

Magnus Heunicke skriver på Facebook, at der ikke kan være tvivl om, at det er hårdt at være i fertilitetsbehandling. Derfor mener han ikke, at det giver mening at destruere æg, det er lykkedes at befrugte.

»Det har et borgerforslag sat fokus på - og jeg er helt enig«, skriver han.

»Etisk Råd har nu set på sagen, og rådet har vurderet, at der ikke er noget etisk i vejen for at ophæve femårsgrænsen. Derfor synes jeg, at vi bør ophæve grænsen på fem år for de æg, der nedfryses i forbindelse med fertilitetsbehandling«.

Det er sundhedsministeren, der har bedt Det Etiske Råd om at tage stilling til spørgsmålet.

ritzau

Annonce

Madsen & Magten

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi holder corona-pause
  Madsen & Magten: Vi holder corona-pause

  Henter…

  Madsen & Magten udkommer ikke i øjeblikket. På grund af corona-epidemien er vi så få som muligt på arbejde på Politiken. Derfor udgår vores ugemagasiner 'Bogfolk', Madsen & Magten' og 'Klimanørd'. Vi glæder os til at vende tilbage med nye udsendelser, så snart som muligt.

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie
  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie

  Henter…

  Du ønskes en glædelig jul fra Madsen & Magten. Vi er gået på juleferie, men vender tilbage i 2021 med en masse nyt, og gammelt, om dansk politik.

 • Finn Frandsen

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg
  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg

  Henter…

  I dag kan du høre en hel udsendelse om Inger Støjberg og Instrukskommissionen. Det kan ikke være meget anderledes, når en af landets mest markante politikere bliver beskyldt for at bryde loven som minister og lyve for offentligheden og Folketinget. For det var i runde træk konklusionen, da Instrukskommissionen mandag afleverede sin første rapport.

  Vi lægger ud med at tale om Støjbergs risiko for at ende som anklaget i en rigsretssag.

  Hvordan endte hun der, og tør socialdemokraterne sætte hende på anklagebænken, når nu de selv er kommet til at aflive 17 millioner mink uden at have styr på paragrafferne? 

  Så laver vi en hurtig afstikker omkring Liberal Alliance, der pludselig dukkede op i nyhedsstrømmen med en melding om, at de er klar til at rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg.

  Partiet var ellers imod overhovedet at undersøge sagen om den ulovlige instruks, så hvad foregår der i partiet – og betyder det noget for samlede billede? Det har Kristian Madsen et bud på.

  Og til sidst ser vi på Inger Støjbergs eget parti. For på en eller anden måde virkede det som om, Instrukskommissionens rapport kom bag Venstre. Og igen fik udstillet hendes formand Jakob Ellemann-Jensen som en svag leder.

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce